Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

REHAU - 10 let služeb zákazníkům v České republice

V letošním roce si REHAU, jedna z vedoucích firem v oblasti technického zařízení budov na evropském trhu připomíná 10. výročí svého vstupu na český trh.

Již před rokem 1989 byly realizovány první zakázky. Tyto provozní soubory dovezly tehdejší podniky zahraničního obchodu. Namátkou můžeme jmenovat podlahové vytápění v bývalé Státní plánovací komisi v Praze, nyní Český statistický úřad v rozsahu 10.000 m2.

Firma REHAU se ihned po rozpadu bývalého východního bloku operativně přizpůsobila nově vzniklé realitě. Vzniklo exportní oddělení zabývající se obchodem s postsocialistickými státy. Cílem tohoto oddělení byl vznik prodejních středisek firmy REHAU v jednotlivých státech. Jako první bylo založeno prodejní středisko REHAU pro českou republiku v květnu 1992.

Prvním působištěm REHAU byly pronajaté objekty v Tesle Hloubětín, kde začínal současný obchodní ředitel Ing. Leo Jakimič s prvními 9 spolupracovníky. Obchodní úspěchy, rozšiřování služeb zákazníkovi a vstup do nových komodit v průběhu uplynulých 10 let vedly k postupnému rozšiřování až do dnešního stavu - 65 pracovníků ve vlastním prodejním středisku v Čestlicích, otevřeném v roce 1999 s bohatě dimenzovanou logistickou základnou. Další významnou skutečností je pak i vlastní výrobní závod v Moravské Třebové postavený v roce 1994.

Tak, jak se měnila a rozšiřovala organizační struktura firmy, měnila se a rozšiřovala i výrobková struktura komodity topení a sanity. V následujících několika řádcích si připomeneme nejdůležitější mezníky tohoto 10-ti letého vývoje.

V roce 1992 vstupovalo REHAU na český trh v oblasti vytápění a sanity s ucelenými systémy trubních rozvodů ze zesítěného PE Engelovou metodou PE-Xa.
V oblasti vytápění to byly trubky RAUTHERM S 17x2,0 , 20x2,0 , 25x2,3 a 32x2,9 vybavené kyslíkovou barierou EVAL. Vstup na český trh s kvalitními plastovými trubkami s kyslíkovou barierou byl velmi náročný. Celou řadu let byla rozhodujícím kritériem cena a zase jenom cena bez ohledu na kvalitu výrobku. Význam a nezastupitelnost kyslíkové bariéry na plastových trubkách si začíná naše odborná veřejnost uvědomovat až v posledních letech.



V podlahovém vytápění REHAU nabízelo tři základní systémy:
- podlahové vytápění instalované na systémové desky NP
- podlahové vytápění instalované na kari sítě
- podlahové vytápění instalované na vodící lišty

V oblasti sanity to byl pak ucelený systém rozvodů teplé a studené vody v průměrech 16 až 32 mm a dále pak ucelený systém odpadního potrubí HT a KG.

Od roku 1993 REHAU dodává systém HASSO - rozvody vytápění k otopným tělesům kryté soklovými lištami. Tento systém byl pak v roce 1996 modifikován do současné progresivní podoby, kdy v souběhu pod jednou krycí lištou lze vést jak rozvody vytápění, tak i elektroinstalace.

Rok 1994 je rokem nástupu systému RAUPINK - trubky pro rozvody topení vyráběné v průměrech 16 až 63 mm.Od stejného roku se začínají stále častěji uplatňovat i systémy stěnového vytápění realizované naší technologií. Firma REHAU, která velmi pozorně sleduje veškeré trendy a tendence ve stavebnictví pružně zareagovala na požadavky investorů a uživatelů na další zkvalitnění systémů domovní kanalizace. Výsledkem byl pak program zvukově odhlučněné kanalizace RAUPIANO, dodávaný od roku 1995.

Významný je pak v oblasti velkoplošného vytápění rok 1996. Je to rok, kdy jsme byli požádáni o realizaci prvního vytápěného hřiště v České republice. To se skutečně stalo a od topné sezóny 1996/1997 je systém vytápění úspěšně provozován na hřišti FK Jablonec nad Nisou.

Od roku 1997 REHAU dodává modifikovaný systém podlahového vytápění - systém MINI. Tento typ podlahového vytápění s podstatně redukovanou stavební výškou je určen především pro dodatečné instalace podlahového vytápění, rekonstrukce a půdní vestavby.

REHAU věnuje velmi značnou pozornost i venkovním inženýrským sítím a rozvodům. Dokladem toho je ucelený výrobní program předizolovaného potrubí RAUTHERMEX vyráběný od roku 1998. Vynikající vlastnosti trubek REHAU umožnily, že naše trubní rozvody našly uplatnění nejen v rozvodech topení a sanity, ale i v dalších oblastech. Již v letech 1992 až 1998 se používaly trubky RAUHIS pro rozvody stlačeného vzduchu ale i pro rozvody řady dalších médií.

Tato skutečnost pak do značné míry dala impuls vzniku systému RAUPEX. Jedná se o ucelený systém trubních rozvodů pro průmysl - rozvody chladící vody, stlačeného vzduchu, TUV a.j. Tento systém společně s masivní podporou pro projektanty tak, jak je u naší firmy běžné, je dodáván od roku 1999. Ve stejném roce pak uvádíme další, zcela nový systém odtahů spalin od kondenzačních kotlů pod obchodním označením ABGAS.

V roce 2000 přichází REHAU s uceleným systémem suchého způsobu podlahového vytápění, samozřejmě podpořený vlastním originální výpočtovým programem pro projektování. Maximálně kladné zkušenosti z vytápěného hřiště z Jablonce nad Nisou pak vedly v letech 2001 a 2002 k realizaci vytápění hřišť Sparty Praha, Liberce, Teplic a Rošického stadiónu v Praze.



V letošním roce uvádíme na trh systém RAUBASIC. Jedná se o ucelený systém trubních rozvodů jak pro vytápění, tak sanitu v dimenzích 16,20 a 25 mm ve výrazně nízké cenové hladině.

Se systémy topení a sanity REHAU se můžeme setkat opravdu všude. Od Pražského hradu po řadový rodinný domek ve Vašem regionu. Všude tam se každý den uživatelé našich systémů přesvědčují o kvalitách a přednostech výrobků REHAU. Naše produkty jsou vyráběné tak, aby tvořily ucelený systém usnadňující montážním firmám realizaci staveb jakož i projektantům navrhování a dimenzování systémů topení a sanity.

REHAU pořádá pro realizační firmy, jakož i pro projektanty pravidelná školení a semináře, kde je seznamuje se všemi novinkami.REHAU důsledně uplatňuje cílený prodej svých výrobků přes odborné velkoobchodní firmy řádně proškoleným montážním firmám. Tato skutečnost pak pozitivně ovlivňuje kvalitu montáže výrobků REHAU.

U REHAU vždy na prvém místě stál a stojí spokojený zákazník. Pro splnění tohoto úkolu jsou všichni pracovníci firmy připraveni udělat maximum a každý den tuto skutečnost potvrzují svojí prací. Ten, kdo se rozhodl pro spolupráci s REHAU, rozhodl se pro cestu správným směrem. Přijďte a osobně se seznamte s našimi výrobky. Těšíme se na Vaši návštěvu v našem prodejním středisku.


Kontakt:
REHAU s.r.o.
Obchodní 117
251 70 Čestlice
tel.: 272 190 111
fax: 272 190 198