Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Učňáky se k radosti průmyslníků zase trochu zaplňují

Pomáhá, že ve správném věku jsou silnější populační ročníky a důvodem je i nechuť ke státním maturitám.


© Monkey Business - Fotolia.com

"Nyní se na učiliště hlásí o něco větší počet zájemců než v minulých hubených letech. Co za tím je? Směs důvodů je pestrá", říká Luděk Vainert v blogu Hospodářských novin.

  • zájmu o učňovské obory pomáhá i státní maturita, respektive zájem se jí vyhnout. Zájem roste s tím, jak se přibližuje hrozba v podobě povinné maturitní zkoušky z matematiky.
  • napjatý trh práce a rekordní počet volných míst už trochu eliminoval tendence zaměstnavatelů vyžadovat maturitu (a často třeba i vysokoškolské tituly) i pro pozice, kde nikdy v minulosti nebyla potřeba a charakter práce se přitom nijak nezměnil
  • díky demografickému vývoji je nyní ve správném věku o něco víc mladých Čechů
  • Dlouhodobě ale úspěch učňovských oborů zajistí jen perspektiva solidního výdělku. Což řada oborů stále nenabízí.

"Když je hmotná motivace dostatečně výrazná, zájemci o místo se nakonec najdou. Palčivý nedostatek řemeslníků může způsobit situaci, kdy nebude výjimkou, že se špatně placený vysokoškolák rozhodne pro rekvalifikaci s cílem stát se dobře vydělávajícím instalatérem. Pak se společnost a mladí s ní možná naučí, že se k pořádně placené práci mohou dostat i bez zbytečné "objížďky" přes neperspektivní vysokoškolský obor", uvádí příklad z našeho oboru Luděk Vainert.

 
 
Reklama