Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ostrovní dům AS-ISLAND

I když se snažíme žít co možná nejekologičtěji, bez určitých technických vymožeností se prostě neobejdeme, a ani většinou nechceme.

Ostrovní dům AS-ISLAND

I když se snažíme žít co možná nejekologičtěji, bez určitých technických vymožeností se prostě neobejdeme, a ani většinou nechceme. Vodu prostě na zabezpečení standardní životní úrovně potřebujeme. Pokud už dům chceme na místě bez veřejného vodovodu, nezbývá, než se pokusit získat vodu podzemní (studna), je-li to samozřejmě technicky možné. V opačném případě pak lze využívat vodu povrchovou (s patřičnou technologickou úpravou), vodu srážkovou a v nejhorším případě vodu dovážet. A nejde jenom o zabezpečení dostatečně kvalitní vody v dostatečném množství, jde o jejich následnou likvidaci jakožto vody odpadní. To je možná ještě složitější. Pokud není možné vody vypouštět do splaškové kanalizace, předčištěné do vodotečí či do zásaku, je nezbytné vody akumulovat v nepropustné jímce a tuto pak pravidelně vyvážet a v souladu s legislativou následně likvidovat. A to je nejenom nepraktické a drahé, ale mnohdy i technicky obtížně řešitelné.

Jistou možností by mohla být koncepce ostrovního domu. Systém nakládání s vodou navrhnout tak, aby v co největší míře využíval lokální zdroje (samozřejmě s upravenou do požadované kvality) vody, především vodu srážkovou. Velkým zdrojem provozní vody může být recyklovaná šedá voda, kdy tuto vodu můžeme používat nejenom na zálivku, ale i na splachování toalet. A použití na splachování obvykle bývá téměř největší částí spotřeby veškeré pitné vody v domě. Spotřeba pitné vody na splachování tvoří často až 50% celkového množství spotřebované vody v domě. A to už vůbec nemluvím o logice využívat drahou a vzácnou pitnou vodu na to, aby pouze odstranila odpad z našich domovů, když na tento účel bohatě vystačí voda lokálně recyklovaná.


 
 
Reklama