Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co je to Hygge?

Hygge je dánské slovo označující pocit okamžiku. Takového toho kouzelného a útulného okamžiku pohody. A nezáleží na tom, zda ho prožíváte sami nebo s přáteli, doma nebo venku. Hygge je to, co cítíte.

Hygge není něco, co byste si mohli koupit do vašeho obývacího pokoje nebo ložnice. Hygge je životní styl. Značí se určitou pomalostí, schopností přijmout a užít si přítomný okamžik. Tento životní styl vznikl původně v Dánsku. Dánové se snažili přečkat chlad, temnotu a nudu. Při tolika chladných a tmavých dnech pak může mít rozsvícená svíčka, šálek teplého čaje nebo společná večeře s přáteli kouzelný efekt.

Tento styl je ve vytváření jednoduchých rituálů bez vetší námahy. Může to být právě šálek teplého čaje z vašeho oblíbeného porcelánového hrnku, zabalení se do deky a vychutnání si sklenky dobrého vína. Hygge zahrnuje dennodenní rituály, které se staly přirozenou a nenucenou součástí vašeho dne. Člověk by si při nich měl vychutnat kouzlo přítomného okamžiku. V bydlení se tento styl neznačí nakoupením velkého množství věcí, ale pouze těch, které vytvoří tu správnou atmosféru. Jsou jimi svíčky, teplé deky, textilie, jakákoliv světýlka či dekorace, které zútulní váš domov.

 
 
Reklama