Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Prof. Jože Plečnik, slovinský architekt a urbanista, byl oceněn in memoriam

Prof. Jože Plečnik obdržel Řád T. G. Masaryka při udílení státních vyznamenání u příležitosti 99. výročí vzniku nezávislého Československa.

Prof. Jože Plečnik (23.1.1872 - 7.1.1957) je jeden z nejvýznamnějších architektů 20. století, představitel výtvarně čistého novoklasicismu, kombinovaného s inspirací ve středomořské architektuře.

28.10.2017 obdržel Prof. Jože Plečnik Řád T. G. Masaryka in memoriam u příležitosti 99. výročí vzniku nezávislého Československa. Aktuálně jsme proto na TZB-info zařadili článek Jože Plečnik dokázal z tradičního architektonického tvarosloví vytvořit osobitou netradiční architekturu.

Jože Plečnik měl původně převzít otcovu truhlářskou dílnu v Lublani, díky svému talentu ale vystudoval vídeňskou akademii pod vedením jednoho ze zakladatelů moderní evropské architektury Otty Wagnera.

Na pozvání prezidenta Tomáše G. Masaryka přijel do Prahy pracovat na obnově Pražského hradu a lánského zámku. Působil jako jeho dvorní architekt, za zakázky pro prezidentskou kancelář odmítal brát honorář. Budovy navrhoval včetně interiérů a nábytku.
  • 1920 – 1931 – architekt Pražského hradu – mj. zahrada Na baště, rekonstrukce 1., 3. a 4. nádvoří, adaptace Nového paláce na sídlo prezidenta
  • 1928 – 1933 – kostel nejsvětějšího srdce Páně na Vinohradech v Praze
  • V Praze je dále podepsán pod koncepcí obory Hvězda a nárožním domem v Žatecké ulici.

Jeho stavby stojí také ve Vídni a Lublani.

Prof. Jože Plečnik postoupil v r. 2015 i do 2.kola Osobnosti SIACR v Anketě TOP TEN osobností stavitelství a architektury 1865 - 2015, kterou vyhásil SPOLEK INŽENÝRŮ A ARCHITEKTŮ V KRÁLOVSTVÍ ČESKÉM.

 
 
Reklama