Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČNB poprvé od února 2008 zvýšila úrokové sazby

Základní úrokovou sazbu bankovní rada jednomyslně zvýšila na 0,25 %. ČNB se tak stala první centrální bankou v EU, která během současného hospodářského cyklu zvýšila úrokové sazby.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem dražší půjčky na bydlení. Vyšší sazby ale zároveň přinášejí vyšší úročení vkladů.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok nevyloučil, že další zvyšování úrokových sazeb může nastat v příštích dvou letech, konkrétní ovšem nebyl.

Koruna v reakci na zvýšení sazeb rychle posílila pod hranici 26 Kč/EUR. Zhruba deset minut po oznámení kroku ČNB byla na 25,90 Kč/EUR, což byla nejsilnější úroveň od listopadu 2013, kdy ČNB zahájila devizové intervence s cílem korunu oslabit. Později koruna zvolna posilovala a pohybovala se kolem 26 Kč/EUR.

ČNB naposledy hýbala s úrokovými sazbami v listopadu 2012, kdy je snížila na minimální úroveň, která od té doby činila 0,05 procenta. Naposledy bankovní rada sazby zvýšila v únoru 2008, základní úroková sazba tehdy stoupla na 3,75 procenta. Od té doby ČNB sazby snižovala.

Nová pravidla hypoték v roce 2017
jsou jednou z důležitých částí aktualizace příručky Jak koupit bydlení.

Tu vydal portál ESTAV.cz v roce 2015 a může se pyšnit hlavní cenou GRAND PRIX na veletrhu FOR ARCH Praha.
Nyní připravujeme do tisku 3. aktualizované vydání, které chystáme na letošní FOR ARCH Praha v září 2017.

Příručku Jak koupit bydlení si můžete i zdarma stáhnout v elektronické podobě.

 
 
Reklama