Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Architektura chaty Monte Rosa Hut v masivu Zermatt je součástí expozice v Praze

V roce 2012 jsme psali o autonomii a udržitelnosti této chaty, nyní je tato stavba součástí expozice v galerii Josefa Frágnera v Praze v rámci výstavy Současná švýcarská architektura.

Současná švýcarská architektura v Galerii Jaroslava Fragnera

Tvorba významného ateliéru Bearth&Deplazes se představuje na výstavě, kterou v galerii na Betlémském náměstí máte šanci vidět až do konce srpna.
Švýcarskou architekturu charakterizuje výjimečná estetická kvalita, vysoká technologická úroveň a citlivý přístup k přírodě a krajině, ať již formou udržitelnosti, nebo kontextuálního zasazení stavby do okolí. A právě švýcarský ateliér Bearth&Deplazes se svým projektem Amurs se představí v Praze. Ateliér založili v roce 1988 Valentin Bearth a Andrea Deplazes, v roce 1995 se k nim připojil jako třetí partner Daniel Ladner.

Výstava ukazuje zajímavé stavby, kde kvalitní architektura má kontakt s přírodou, s architekturou, nebo v případě vysokohorské chaty Monte Rosa Hut se jedná o práci v extrémních podmínkách.

Chata Monte Rosa ze švýcarského alpského klubu je již považována za alpskou chatu budoucnosti.

Tok energie, získané převážně ze slunečního svitu, řídí speciální software. Ten v chatě udržuje příjemné podmínky, bez ohledu na venkovní počasí. Švýcarské Alpy nebyly k projektu vybrány náhodně – se svými extrémními výkyvy teplot, bouřkami a dalšími vrtochy počasí jde o ideální lokalitu pro testování nových stavebních a řídicích technologií.


Stará chata Monte Rosa Hut se nacházela ve výšce 2,795 metrů v masivu Monte Rosa Zermatt jih a byla velmi oblíbeným místem horolezců a turistů. Nicméně požadavky na komfort návštěvníků se zvýšily a nebylo dále možné chatu provozovat v původní podobě. 14. července 2011 cca 100 kg výbušnin dokončilo demolici původní chaty. Nová chata je postavena cca 100 m od původní stavby. Nová chata byla otevřena v září 2009. Vzhledem k nedostupnosti jakékoliv infrastruktury byla pro chatu klíčová soběstačnost .
Dosažení maximální autonomie a požadované udržitelnosti vyžaduje více než jen optimalizaci jednotlivých stavebních oborů. Muselo se najít inteligentní spojení všech komponentů. Desigo automatizace budov software od divize Siemens Building Technologies (BT) zajišťuje, aby všechny komponenty systému spolupracovali bez problémů.

 
 
Reklama