Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČOI varuje před některými e-shopy na CZ doméně

Mezi rizikové weby zařadila ČOI např. i web instalaterstvi-lavicka.cz. ČOI také varuje před výrobkem na „úsporu“ energie Power Factor Saver. Energii naopak spotřebovává a může být nebezpečné.

V nedávné době se objevilo mnoho internetových stránek s „.cz“ koncovkou nabízejících zejména obuv, na kterých se nevyskytují žádné údaje o prodávajícím. Obchodní podmínky nasvědčují tomu, že se jedná o nepovedený (automatický) překlad do českého jazyka. Česká obchodní inspekce před nákupem na těchto doménách spotřebitele varuje.

Název internetové stránky často neodpovídá ani prodávanému sortimentu (v názvu internetové stránky je např. výraz „instalatérství“, prodávaným zbožím je však obuv). Registrátorem stránek je společnost 1API GmbH, Talstrasse 27, 66424 Hamburg, Německo, držitelem zpravidla osoby sídlící v Německu či na české fiktivní adrese.

Jedná se např. o internetové stránky: www.instalaterstvi-lavicka.cz, www.nejsemvelbloud.cz, www.1soukromazskv.cz, www.obchudeksen.cz, www.arena-cross.cz, www.bytyholice.cz, www.berounmaminkam.cz, www.vsdubrava.cz či www.dchrad.cz.

ČOI - seznam rizikových webů

Tyto webové adresy zařadila Česká obchodní inspekce také na svůj seznam rizikových e-shopů, před kterými varuje na webových stránkách zde: www.coi.cz/cz/spotrebitel/rizikove-e-shopy, tento seznam však nikdy nemůže být kompletním výčtem všech rizikových e-shopů, které existují.
ČOI také kontaktovala národního registrátora domény sdružení CZ.NIC, které je na základě Pravidel registrace oprávněno registraci domény zrušit či zablokovat.

Jak vybrat správný e-shop?
  • zkontrolovat, zda není například na seznamu rizikových e-shopů na stránkách www.coi.cz
  • ověřit si svá spotřebitelská práva na daném webu (obchodní podmínky)
  • zamyslet se nad cenou nabízených výrobků či služeb (zda není cena podezřele nízká)
  • neplatit hned předem (u nepoctivých e-shopů to bývá jediná forma úhrady)
  • ověřit si identitu prodejce (zkontrolovat IČ, případně zavolat na uvedený tel. kontakt)
  • přečíst si recenze ostatních zákazníků na nezávislých (jiných) webech
  • platit pouze zabezpečeným webům „https://“ (nikoli jen „http://“)
Pozor také na výrobek na „úsporu“ energie

Dále je třeba upozornit na prodej zařízení na šetření spotřeby elektrické energie. Toto zařízení však energii nešetří, ale naopak ji spotřebovává. Může se navíc jednat o nebezpečný výrobek.
V roce 2012 byl do systému RAPEX nahlášen výrobek Power Factor Saver, výrobek představoval nebezpečí úrazu elektrickým proudem, protože napětí na kolících po odpojení výrobku ze zásuvky bylo příliš vysoké.
Zařízení je prodáváno např. na internetových stránkách newenergysaver.pro, cz.technoweek.info, abcmagazine.pro.
Internetové stránky jsou provozovány zahraničními osobami, konkrétně společností PROTECTSERVICE, LTD., se sídlem na Kypru (abcmagazine.pro a newenergysaver.pro), stránky cz.technoweek.info jsou provozovány společností WhoisGuard, Inc. se sídlem v Panamě.

 
 
Reklama