Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

TZB-2002: Profese TZB na počítači efektivně


Nová verze 8 bude prezentována společně s navazujícím softwarem firmy PROTECH
ve středu 27.11. od 14 do 16 hod
v rámci odborného Doprovodného programu mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha.

Rádi Vás uvítáme i na našem stánku 024 v hale J.

K projektování profesí zdravotechnika, vytápění, vzduchotechnika či elektroinstalace patří neodmyslitelně kvalitní CADovský program, který tvorbu výkresů urychlí a zkvalitní. Takový program nemusí podle zkušeností z praxe nutně podporovat práci ve 3D, tu spíše ocení architekt. Na druhou stranu se od tvůrce programu očekává 100% respektování ČSN či zavedených zvyklostí. Současně se hodnotí rozsáhlost připravené databáze značek a výrobků včetně její aktualizace. Navíc právě v profesích TZB je případné propojení s výpočtovým programem stále více žádáno.Všechny tyto aspekty splňuje nová verze modulárně koncipovaného programu CADKON/TZB 2D. Jedná se dnes již o zavedenou podporu, která představuje rychlý kreslící nástroj pro vytváření profesních výkresů zdravotechniky, vytápění, vzduchotechniky a elektroinstalací. Tento program pracuje jako nadstavba pro AutoCAD LT nebo plný AutoCAD.

Novou verzi s označením 8 představí firma AB Studio na odborném veletrhu Aqua-therm. Zahrnuje celou řadu novinek a vylepšení. Ve všech profesních modulech byla výrazně rozšířena databáze prvků, přičemž velký důraz byl kladen i na razantní rozšíření knihoven ve spolupráci s konkrétními výrobci. Další důležitou novinkou je nové rozhraní mezi CADKONem a programy firmy PROTECH pro výpočty a dimenzování. Jedná se především o spolupráci při výpočtech tepelných ztrát a vkládání PROTECHem navržených otopných těles do výkresu CADKONu. Za zmínku jistě stojí i možnost použít databázi otopných těles programu PROTECH (přibližně 70.000 položek) při vkládání ve výkresech CADKONu. CADKON pro vkládání prvků do výkresu používá funkci makroeditor, kde je nyní možnost např. nastavit vlastní hladinu AutoCADu, vkládat prvky vícenásobně atd. Pro snadnější tvorbu technických zpráv lze použít úplně novou funkci, která obsahuje např. i výstup přímo do programu Word s nastavením hlavičky, číslování stránek atd. Z novinek, kterých je celá řada, se zmiňme ještě o rozšířeném kreslení bublin a odkazů, vytváření legend šrafů a čar pro venkovní situace, vkládání uživatelských formátů papíru, jednodušším ovládání hladin CADKONu atd.


Nyní si ukážeme základní přehled možností nové verze CADKONu/TZB 2D v.8.

Modul Zdravotechnika
Databáze obsahuje velké množství zařizovacích předmětů (např. i výrobce JIKA, Ravak, Sanitec), armatury i konkrétní přípojky, čerpadla, kompresory, revizní šachty, vpusti (kompletní sortiment výrobce HL systém), kanalizační tvarovky atd. Databáze kanalizačních tvarovek je rozdělena do skupin podle materiálu (PVC, kamenina, litina atd.) a výrobců (Rehau, Poloplast, Nitra a Geberit).

Kanalizační tvarovky lze do výkresu ručně skládat nebo můžete využít funkci Trasa kanalizace. Před použitím funkce Trasa kanalizace si nejprve čarami nakreslíme jednotlivé rozvody a potom jim přiřadíme informace o materiálu, dimenzi, spádu atd. Z takto připraveného náčrtu snadno získáme všechny kanalizační svody, u kterých lze ve výkrese následně popsat např. dimenze.



Obr. 1 - Použití funkce Trasa kanalizace pro rychlý návrh rozvodů


Z takto připraveného půdorysu je nyní možné automaticky vytvořit podélné rozvinuté řezy, u kterých lze zadávat jednotlivé výšky uložení pod podlahou, spády atd. Snadno zde vytvoříme nejen řezy hlavních svodů, ale i řezy vedlejších větví kanalizace, u kterých zadáváme výšku uložení poslední tvarovky (napojení odboček), měníme spády nebo kombinujeme různé varianty řešení.



Obr. 2 - Automatické vytvoření řezu kanalizace


CADKON řeší i problematiku rozvodů teplé, studené vody, plynu atd. Nakresleným křivkám ve výkrese lze následně přiřadit informace o materiálu, dimenzi, označení nebo výšce uložení nad podlahou. Nyní stačí do potrubí vložit stoupačky a vytvořit axonometrii nebo izometrii těchto rozvodů.



Obr. 3 - Automatické vytvoření axonometrie nebo izometrie potrubních rozvodů


Do nakreslených potrubí vložíme armatury, redukce nebo můžeme u potrubí popsat dimenze. Pokud do potrubí např. o dimenzi 12 vložíme redukci, změní se automaticky dimenze pokračujícího potrubí na 15. Tento princip usnadňuje dimenzování všech rozvodů. V CADKONu existuje ještě celá řada drobných, ale v některých případech velmi užitečných funkcí, jako je např. vymazání armatury z potrubí, kopírování vlastností z jednoho potrubí na druhé, kontrola výšek a dimenzí potrubí nebo armatur atd.


Modul Vytápění
Databáze obsahuje otopná tělesa (i konkrétní výrobce), kotle, zásobníky, armatury, stoupačky atd. Pokud na výpočty používáme program PROTECH, využijeme možnost popsat CADKONem jednotlivé místnosti (označení, název, plocha, teplota atd.) ve stavebním výkrese a následně tyto informace předat do programu PROTECH pro výpočet tepelných ztrát. (odměřováním přímo ve výkrese CADKONu můžeme zadávat např. i polohu oken, dveří atd.).



Obr. 4 - Výpočet tepelných ztrát ze stavebního výkresu otevřeného v CADKONu


Pokud spočítáme tepelné ztráty a navrhneme konkrétní otopná tělesa pro jednotlivé místnosti, můžeme tyto informace předat zpět do CADKONu, ve kterém tato tělesa jednoduše rozmístíme.



Obr. 5 - Vkládání Protechem navržených těles ve výkrese CADKONu


Při vkládání otopných těles do výkresu lze také použít databázi, která obsahuje přibližně 70.000 položek. Modul vytápění dále nabízí kreslení potrubí, vkládání armatur, stoupaček, popis dimenzí, kreslení potrubí a armatur přesných rozměrů (např. v kotelnách) podobně jako bylo popsáno v části pro modul zdravotechnika.


Modul Vzduchotechnika
Databáze obsahuje jednotlivé tvarovky pro hranaté, kruhové, spiro a flexo potrubí (všechny rozměry jsou přednastaveny dle Janka). Najdeme zde také různé vzt elementy a jednotky, kde jsou zařazeni i konkrétní výrobci jako je např. Elektrodesign, Alteko, Remak, VKV Pardubice, Multivac, Mandík, GEA atd. Pokud se v projektu rozhodnete preferovat jednoho nebo více konkrétních výrobců, můžete si nastavit tzv. filtr výrobců, který zajistí zobrazení a používání pouze nastavených výrobců.

Při kreslení potrubí lze vkládat jednotlivé prvky postupně za sebe nebo se doporučuje použít funkci Trasa potrubí. Pomocí funkce Trasa si nejprve nakreslíme úsečkami pomocí AutoCADu, kudy potrubí povede, zadáme směry proudění, rozměry přírub, délky dělení přímých úseků, hladinu potrubí atd. CADKON potom nabídne konkrétní potrubní tvarovky, které vyhovují zadaným parametrům jako jsou oblouky, kolena, přechody, odbočky, rozbočky atd. Celou trasu lze nyní vložit do výkresu i s popsanými přírubami.



Obr. 6 - Navržení potrubních rozvodů pomocí funkce Trasa potrubí vzt


Můžeme také využít podporu pro kreslení tzv. flexo potrubí (nejprve si nakreslíme křivkami AutoCADu kudy takové potrubí povede a potom mu zadáme šířku).



Obr. 7 - Vykreslení flexo potrubí


Do výkresu lze také dodatečně vkládat upřesňující popisy potrubí (např. popisy s odkazovou čárou, výšku uložení potrubí atd.), pozicová čísla, šipky směrů proudění, závěsy, kóty, značky pro kreslení schémat atd.



Obr. 8 - Popsané potrubí ve výkrese


Při vyhodnocení prvků použitých ve výkrese lze automaticky spočítat i rozvinutou plochu potrubních tvarovek.


Modul Elektroinstalace
Databáze obsahuje značky pro silnoproud, slaboproud a schémata s rozvaděči. Jedná se především o vypínače, zásuvky, svítidla, hromosvody, sdělovací techniku eps, ezs atd.
Do výkresu nejprve vložíme např. zásuvky a potom jim automaticky přiřadíme označení, číslo atd. Tyto informace potom využijeme při popisu těchto prvků ve výkrese nebo pro vyhodnocení do technické zprávy.



Obr. 9 - Možnost automatického očíslování a popsání prvků ve výkrese


Pro rozmístění např. svítidel do kazetového stropu, můžeme použít podporu pro vykreslení stropních rastrů místnosti v zadaných roztečích. Vedení lze kreslit jako jednotlivé kabely nebo vytvářet sdružená vedení, přičemž lze zadat např. čísla kabelů, označení, dimenze atd.



Obr. 10 - Definice vlastností vedení


Všechna vedení lze nyní ve výkrese popsat (číslo kabelu, typ, dimenze), vložit k nim stoupačky, vyhodnotit délky kabelů atd.

Do nové verze profesního řešení CADKON/TZB 2D v.8 jsme zařadili nejen celou řadu nových funkcí včetně rozšířené databáze, ale najdeme zde mnoho různých drobných úprav a vylepšení, které ocení zejména každodenní uživatelé produktu.


Podrobný seznam novinek CADKONu/TZB 2D v.8



Kontakt:
AB STUDIO Consulting + Engineering, s.r.o.
Antala Staška 32
140 02 Praha 4
tel.: 222 135 302
e-mail: abstudio@mbox.vol.cz
www.abstudio.cz

Informace o firmě v TZB-adresáři firem
Vyžádat další informace nebo podklady

 
 
Reklama