Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novela stavebního zákona je po prvním čtení, 8. února budou výbory projednávat pozměňovací návrhy

Nejdříve po druhém čtení novely stavebního zákona chce ministryně pro místní rozvoj vládě představit záměr celkové rekodifikace stavebního práva.

Pozměňovacích návrhů novely stavebního zákona je celkem 270, přičemž většina se týká souvisejících změnových zákonů, např. zákona č. 416/2009 Sb. o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Řekla to ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová na dnešní tiskové konferenci.

Poslanci mají návrhy MMR na řešení pozměňovacích návrhů přibližně týden, takže mají možnost se s nimi seznámit. Některé pozměňovací návrhy jsou podle Karly Šlechtové protiústavní. Ministryně se chce vyhnout vrácení Poslaneckou sněmovnou ČR schváleného návrhu novely Senátem ČR. V takové případě by novelu současná vláda nemusela stihnout.

Ministryně pro místní rozvoj ČR Karla Šlechtová
Ministryně pro místní rozvoj ČR Karla Šlechtová na tiskové konferenci 1. 2. 2017

Celková rekodifikace stavebního práva

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR chce ještě v tomto volebním období začít pracovat na věcném záměru zcela nového stavebního zákona. Podle ministryně Šlechtové současná novela stavebního zákona nestačí. Podle jejích slov je dobrá na zhruba 4 nebo 5 let, vyzkouší se spojení EIA, územního a stavebního řízení, ale je třeba kompletní změna v ČR.

„MMR chce jeden stavební úřad, jedno povolení, jedno odvolání, jednu žalobu. Tak má být nastavena celá rekodifikace,“ specifikovala Karla Šlechtová. Tím se podle ministryně také zvedne stavebnictví v ČR.

Teze rekodifikace stavebního práva představí ministryně nejdříve po druhém čtení novely stavebního zákona, aby nestrhla debatu z aktuální novely. Nejdříve s nimi seznámí vládu ČR. „Tato vláda nestihne zákon ani věcný záměr. Úředníci MMR budou mít zadání pracovat na věcném záměru zákona bez ohledu na to, jestli budu na ministerstvu, nebo ne,“ dodala Šlechtová.

 
 
Reklama