Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vychází rozšířené vydání unikátní monografie Mies v Brně, Vila Tugendhat s novými fotografiemi a texty

Monografie MIES V BRNĚ, VILA TUGENDHAT (MIES IN BRNO. THE TUGENDHAT HOUSE) je první obsáhlou publikací věnovanou ikoně světové moderní architektury, jejímiž autory jsou tuzemští i zahraniční badatelé.


Tým historiků umění, architektů, inženýrů a restaurátorů shromáždil nejen známá fakta o světově proslulé stavbě, ale především řadu dosud nepublikovaných poznatků. Reprezentativní kniha svým obsahem, čtivou formou a atraktivní obrazovou složkou už při svém prvním vydání v roce 2012 vzbudila značný zájem odborné i laické veřejnosti. V únoru vyjde aktualizované rozšířené vydání, doplněné o nové fotografie a texty, představující např. část původního mobiliáře, který se po restaurování vrátil do vily Tugendhat.

Pozoruhodná publikace MIES V BRNĚ, VILA TUGENDHAT svým názvem volně navazuje na velkorysé publikační projekty mapující dílo Ludwiga Miese van der Rohe v USA a v Německu (Mies in Amerika; Mies in Berlin). Historické a stavební osudy rodinné vily Grety a Fritze Tugendhatových přibližuje od samého počátku jejího vzniku až po současnost, jež navrátila této výjimečné stavbě podobu z doby těsně po jejím dokončení. Kniha je členěna do čtyř hlavních kapitol: Geneze stavby, Další osudy domu, Rehabilitace domu a Materialita stavby. Každá z kapitol obsahuje samostatné ucelené texty k souvisejícím tématům – čtenáři se tak dozvědí řadu zajímavých informací o rodině majitelů, o jediném uměleckém díle ve vile Tugendhat – torzu ohlížející se dívky od Wilhelma Lehmbrucka a mnoho dalšího. Nechybí soupis hlavních realizačních a dodavatelských firem včetně finančních nákladů na obnovu a restauraci domu. Texty provází četné archivní a současné fotografie, dokumenty, plány apod.

Nové rozšířené vydání monografie MIES V BRNĚ, VILA TUGENDHAT, které vyjde v únoru v rámci ediční řady Studijního a dokumentačního centra ve vile Tugendhat, bude zájemcům k dispozici v bookshopech Muzea města Brno a vily Tugendhat na vyžádání.

 
 
Reklama