Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce Státní opery Praha bude stát 857,6 milionů Kč

Státní operu Praha bude rekonstruovat firma Hochtief CZ, která zvítězila nejnižší cenou ve výběrovém řízení. O výsledku rozhodlo Národní divadlo na základě doporučení hodnotící komise jmenované vládou.

Státní opera (dříve Státní opera Praha, v letech 1948–92 Smetanovo divadlo a původně Nové německé divadlo) je od roku 2012 součástí Národního divadla. Dne 12. 7. 2016 se ve Státní opeře odehrálo poslední představení před plánovanou generální rekonstrukcí.

Oprava opery se již plánuje léta a odhadovaná cena se v průběhu času zvyšovala. Původně se plánovaly pouze opravy vybraných technologií a dílčí restaurátorské práce na historické budově. Později se zjistily další nedostatky ve stavu obou budov či statice historické budovy. Podle Ministerstva kultury je nutná generální rekonstrukce obou budov.
Budovy Státní opery jsou zavřené přes 4 měsíce, podle původních plánů se mělo začít stavět na podzim. Oprava budov Státní opery má podle dřívějších informací trvat 27 měsíců a skončit má v roce 2018.

Rekonstrukce byla při vyhlašování soutěže odhadována na cca 1 miliardu Kč.

Těsně pod miliardou korun byly také nabídky společnosti Státní opera Porr + Imos a společnosti VW Wachal.
Financování rekonstrukce zajišťuje program Péče o národní kulturní poklad, z kterého se hradí opravy či novostavby sídel několika významných kulturních institucí.

Rekonstrukcí projde celá budova opery, včetně jejího zázemí

Rekonstrukce budovy, která prošla většími úpravami naposledy v 70. letech minulého století, by neměla přesáhnout 27 měsíců. Rekonstrukcí projde celá budova opery, včetně jejího zázemí, které se nachází v prostorách bývalého Federálního shromáždění a okolních venkovních prostor. Hlediště dostane nové sedačky, nová bude jevištní technologie i točna pod jevištěm. Úpravám se nevyhne ani půltunový lustr. Nemalou částí oprav budou restaurátorské práce.

Aktualizováno 21.2.2017:
Národní divadlo dnes uzavřelo smlouvu se zástupci společnosti Hochtief na rekonstrukci Státní opery Praha. ČTK to řekl mluvčí divadla Tomáš Staněk. Firma vyhrála výběrové řízení s nejnižší nabídkou 857,6 milionu korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl návrh na předběžné opatření, které podalo ve výběrovém řízení neúspěšné konsorcium Opera 2016.
"Národní divadlo předá společnosti Hochtief v řádu dní staveniště, aby rekonstrukce mohla začít bez prodlení," uvedl mluvčí.

 
 
Reklama