Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zákazníci většinou dají na doporučení instalatérů

Výběr ovlivňuje země výroby, kvalita servisu ze strany výrobce a nově zákazníci zohledňují i ekologii. Poptávka po ekologických systémech se meziročně zvyšuje v řádech stovek procent.

Podle instalatérů i prodejců sanitární techniky se tuzemští zákazníci při zařizování koupelny rozhodují na základě jejich doporučení. Stejně tak výběr ovlivňuje země výroby, kvalita servisu ze strany výrobce a nově zákazníci zohledňují i ekologii. Poptávka po ekologických systémech se meziročně zvyšuje v řádech stovek procent.

Zákazníci mají mnohdy odlišné požadavky, většina z nich se však spoléhá na rady instalatérů.
„Běžný koncový zákazník často ani netuší, jak vybavený může konkrétní modul být a jaké jsou jeho přednosti. Zákazníci tak většinou dají na naše doporučení na základě zkušeností,“ potvrzuje instalatér Filip Trávníček. Obdobný trend sledují i prodejci sanitární techniky.
„Pro zákazníky je důležité doporučení prodejců, kteří se v našem studiu řídí zkušeností s kvalitou produktu a servisem ze strany výrobce, především možností konzultovat technická řešení jednotlivých staveb,“ uvádí Ondřej Jonáš, vedoucí koupelnového studia Ptáček. Podle Jonáše se navíc prodejci častěji setkávají s požadavkem na úsporu vody.

Rostoucí zájem o ekologické splachování potvrzují i výrobci sanitární techniky.


„Ačkoliv je stále větší zájem o ekologické systémy v zahraničí, poptávka se zvyšuje i v tuzemsku meziročně v řádech stovek procent. Ekologický systém splachování snižuje spotřebu vody na 2 až 4 litry na jedno spláchnutí,“ potvrzuje Radka Prokopová, výkonná ředitelka společnosti Alcaplast, která jako jedna z mála vyrábí komplexní ekologické WC systémy.

Ačkoliv je na tuzemském trhu široká nabídka sortimentu sanitární techniky, prodejci i instalatéři mnohdy dávají přednost českým výrobkům.
„Při práci upřednostňujeme české výrobce. To totiž znamená snazší dostupnost náhradních dílů i komunikaci směrem k výrobci,“ uvádí instalatér Filip Trávníček. Obdobně i prodejce instalatérského materiálu Petr Stronček zohledňuje původ výrobku.
„Jako prodejci klademe důraz na to, aby byl produkt český. I když jsou u zákazníků stále více v podvědomí zahraniční prodejci, většinou se rozhodnou podle našeho doporučení,“ uvádí Petr Stronček z velkoskladu voda-topení-plyn M-9 a dodává, že pro zákazníky je kromě toho důležitá i kvalita a jednoduchost montáže.

Dobrý topenář a instalatér umí také poradit při výměnách starých zařízení a při haváriích


"Zjednodušeně řečeno provádějí topenáři a instalatéři všechny práce související s vytápěním, vnitřními rozvody studené a teplé vody, kanalizací, plynem a vzduchotechnikou, tedy například montáže potrubí, kotlů, otopných těles, van, umyvadel, praček, dřezů, myček, jejich připojení, opravy a servis.
Dobrý topenář a instalatér umí také poradit při výměnách starých zařízení a při haváriích – každý určitě alespoň jednou zažil mokro v bytě a dobrý odhad příčiny havárie vody ušetří mnoho času a peněz,"
říká Bohuslav Hamrozi, prezident Cechu topenářů a instalatérů ČR.

 
 
Reklama