Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

BIM DAY 2016 aneb pozvánka do světa Stavebnictví 4.0

Je na čase zamyslet se nad dopady čtvrté průmyslové revoluce. Je potřeba si uvědomit, že její dosah sahá mnohem dál, než jen za brány areálů továren a průmyslových podniků.

Čtvrtá průmyslová revoluce má společenský přesah a dotýká se takřka všech oborů lidské činnosti, stavebnictví nevyjímaje. Informační modelování staveb (BIM) lze vnímat jako jeden ze základních pilířů inovací pronikajících do stavebnictví, jako jeden ze základních předpokladů. Nevěříte? Přijďte se o tom přesvědčit 10. listopadu 2016 na výroční konferenci BIM DAY 2016.

Jste připraveni na BIM revoluci? BIM Revoluce je tady! Revoluce nebo evoluce? Takové byly podtituly předchozích ročníků konferencí BIM DAY. „Nemá příliš smysl polemizovat, nakolik jsou nové technologie postupně uplatňované ve stavebnictví revolucí nebo "jen" evolucí. To totiž nic nemění na skutečnosti, že se v současnosti nacházíme na prahu čtvrté průmyslové revoluce.“ Říká Petr Vaněk, předseda Odborné rady pro BIM a doplňuje: „Čtvrtá průmyslová revoluce nutně ovlivní také stavebnictví. Stavebnictví, které bude těžit z inovací a které bude naplno využívat všech prostředků nejmodernějších technologií včetně metodiky Informačního modelování staveb. Jen takové stavebnictví bude totiž hodno pojmu Stavebnictví 4.0.

Iniciativa Stavebnictví 4.0

Iniciativa Stavebnictví 4.0 vychází z usnesení vlády ČR k iniciativě Průmysl 4.0 č. 729 ze dne 24. srpna 2016, které ukládá předsedovi vlády založit ve spolupráci s koordinátorem digitální agendy České republiky a dalšími zainteresovanými členy vlády do 24. listopadu 2016 Alianci Společnost 4.0 jako koordinační mechanismus se zapojením hospodářských a sociálních partnerů a zástupců akademických a vědeckých obcí ke koordinaci agend spojených se 4. průmyslovou revolucí.

Uvedené usnesení vlády ČR kromě jiného vyzývá hospodářské a sociální partnery, zejména představitele Českomoravské konfederace odborových svazů, Svazu průmyslu a dopravy České republiky a Hospodářské komory České republiky, aby představili vlastní iniciativy, kterými mohou aktivně přispět k implementaci a realizaci myšlenek 4. průmyslové revoluce.

Odborná rada pro BIM se svými členy i dalšími zainteresovanými partnery se proto rozhodla reagovat na vznik Aliance Společnost 4.0 konkrétní iniciativou: Stavebnictví 4.0

 
 
Reklama