Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ERÚ chce zákonné zmocnění k zásahu, nikoliv radu ministra Mládka

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek uvádí v rozhovoru, který otiskl deník Blesk dne 26. září 2016, že předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) doporučil zavedení indikativních cen plynu.

ERÚ se vůči tomuto tvrzení ohrazuje. Indikativní ceny jsou vlastním výstupem prohloubeného monitoringu, který ERÚ zahájil neprodleně po přijetí podnětu, jenž upozornil na možné nepřiměřené marže obchodníků. Ministr žádné doporučení směřující k tomuto ukazateli neposkytl.

„Indikativní ceny prozradí spotřebitelům, za kolik by jejich obchodník měl prodávat plyn. Věřím, že jejich zveřejnění rozhýbe možná trochu strnulou konkurenci a lidé si díky němu vyjednají lepší podmínky,” představuje ukazatel Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ.

Indikativní ceny jsou spíš motivačním nástrojem pro spotřebitele. K přímé cenové regulaci nemá totiž ERÚ zákonné zmocnění – a to ani v případě závažných cenových anomálií, kdyby trh selhal. Právě o toto zmocnění, resp. novely potřebných zákonů, žádala Ministerstvo průmyslu a obchodu předsedkyně ERÚ nedávným dopisem.

„Jedinou odpověď jsem si zatím přečetla v novinách. Ministr Mládek říká, že s novelou zákona počká a další zmocnění ERÚ možná ani nebude potřebovat. S tímto tvrzením ministra Mládka nemohu souhlasit. Zmocnění je pro ERÚ důležité pro případnou ochranu konečného spotřebitele z řad domácností. Když dojde k problémům, bude pozdě dohánět zákony,” vysvětluje svůj přístup Alena Vitásková.

ERÚ nehodlá nadužívat nástrojů tvrdé regulace, jejichž použití mj. přísně vymezují také pravidla Bruselu. Na druhou stranu úřad upozorňuje, že v případě tržního selhání nebude mít regulátor odpovídající nástroje k nápravě.

 
 
Reklama