Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topná sezona je za dveřmi

Topná sezona opět začíná, letos zhruba ve stejné době jako loni. K charakteristice počasí v září patří nejen výrazný pokles nočních teplot, ale zároveň je pro období babího léta typická i jejich velká rozkolísanost.

Podle předpovědi by tento týden zejména noční teploty měly postupně klesnout místy až ke 3 °C. Takže po ránu už přijde vhod na většině území letošní první podzimní dodávka tepla z tepláren do radiátorů v bytových domech.

Topná sezona opět začíná, letos zhruba ve stejné době jako loni. K charakteristice počasí v září patří nejen výrazný pokles nočních teplot, ale zároveň je pro období babího léta typická i jejich velká rozkolísanost. Během tohoto období je možný jak rychlý pokles teplot, tak jejich výrazný vzestup.

Spotřeba tepla je zatím za uplynulých osm měsíců přibližně stejná jako loni. Začátek letošního roku byl teplotně nadprůměrný, teplejší proti normálu let 1970 až 2000 o 1,4 °C. Leden, březen a duben byly sice chladnější než vloni, ale celkem bylo prvních 5 měsíců roku, kdy hovoříme o topné sezoně, o 0,2 °C teplejších než v roce 2015.

Poznámka:
Topná sezona podle vyhlášky č. 194/2007 Sb., ve znění vyhlášky č. 237/2014 Sb., oficiálně začíná po 1. září, jestliže průměrná teplota venkovního vzduchu ve dvou po sobě následujících dnech klesne pod 13 °C a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad 13 °C pro následující den.
Více než polovina domácností v domech s domovními předávacími stanicemi však může začít s přitápěním podle vlastního uvážení kdykoliv a nemusí čekat na splnění uvedené podmínky. Stejně tak mají možnost i ostatní odběratelé požádat o dodávku tepla pro vytápění ještě před splněním vyhláškou dané průměrné denní teploty (pokud nejsou napojeni na teplárenské soustavy přes domovní výměníkové stanice). Otužilejší domácnosti mohou naopak vypnout své radiátory nastavením termostatických ventilů na nižší hodnoty. Každý si tak může nastavit v bytě tepelnou pohodu, která mu vyhovuje.


Cech topenářů a instalatérů ČR
logo Cech topenářů a instalatérů ČR

Odborné vzdělávání, kurzy a odborné publikace. Tvorba a vydávání odborných publikací Topenářské příručky, Topenářských svazků (TS) a Topenářských pravidel (TP) a cechovního časopisu pro tepelnou techniku a instalaci pod názvem CTI INFO. Účelem a cílem ...

 
 
Reklama