Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

PXE se důrazně ohrazuje proti tvrzením v článku publikovaném v deníku E15 ze dne 30. 6. 2016

V článku pod názvem „Praha unikla milionové pokutě od burzy PXE“ jsou uvedeny nepravdivé informace, které poškozují jak samotnou PXE, tak její smluvní partnery.

1) Citace z článku: „Za každý den, který uplynul od lhůty na uzavření dodatečných smluv mezi dodavateli a odběrateli, požadovala burza stovky tisíc korun“ – PXE nikdy po pražském magistrátu žádnou sankci nepožadovala a o uplatnění ani neuvažovala. Toto tvrzení je zcela nepravdivé. Sankce je v pravidlech uvedena proto, aby byla zajištěna ochrana odběratele či dodavatele v případě, že by některá ze stran projevila jednoznačnou nevůli smlouvu plynoucí z uzavřeného obchodu splnit. V tomto případě se nepodařilo termín dodržet z důvodu velké administrativní náročnosti, čehož si byla PXE vědoma, a proto nikdy ani neuvažovala o uplatnění sankcí. Pokud tedy tvrdíte, že „burza požadovala…“, je to zcela nepravdivé.

2) Citace z článku: „Praxe uzavírání dodatečných smluv po burzovním obchodu je však sporná a podle některých názorů odporuje zákonu o veřejných zakázkách i zákonu o komoditních burzách.“ – Taková praxe na PXE neexistuje. Smlouva o dodávce je uzavřena v momentě uzavření burzovního obchodu. Po uzavření obchodu následuje pouze tzv. konfirmace (podle §1757 OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU). Tak je to doslovně uvedeno v pravidlech PXE. Je tedy naprosto nesmyslné tvrdit, že jde o porušení zákona. Mimochodem, stejnou praxi uplatňuje Českomoravská komoditní burza Kladno, která po uzavření obchodu vydává tzv. závěrkový list.

3) Citace z článku: „PXE za čtyři dny naúčtovala přes 2,4 milionu korun jako sankci pro dodavatele. A dalších více než 640 tisíc chtěla sama.“ – PXE nikdy žádnou pokutu Praze neúčtovala. Toto tvrzení je nepravdivé, jak je uvedeno již v prvním bodě. Dále pak platí, že pokud by PXE něco naúčtovala, musel by k tomu existovat daňový doklad (faktura). Nic podobného však neexistuje. PXE nikdy vůči Praze žádnou sankci neuplatnila a ani o uplatnění neuvažovala.

4) Citace z článku: „Činností PXE se teď zabývá ministerstvo průmyslu a obchodu. Podnětem se stal případ, kdy týž subjekt působil jako poradce připravující dokumentaci pro zákazníka na účast v energetické aukci a zároveň byl oficiálním obchodníkem PXE, který zakázku získal.“ – Ministerstvo průmyslu a obchodu je dozorový orgán nad komoditními trhy. Zabývá se tak činností všech komoditních burz, kterým udělilo licenci, a to z podstaty výkonu funkce dozoru. S PXE není vedeno žádné správní řízení a pokud je PXE známo, MPO nevykonává žádné speciální šetření týkající se činnosti PXE.

Celý článek publikovaný v deníku E15 dne 30. 6. 2016:

Praha unikla milionové pokutě od burzy PXE Podle pravidel burzy mělo město do třiceti dnů podepsat s dodavatelem smlouvu. Lhůtu překročilo o pouhé čtyři dny. Magistrát hlavního města mohl kvůli tvrdým pravidlům pražské energetické burzy PXE přijít o více než tři miliony korun. Za každý den, který uplynul od lhůty na uzavření dodatečných smluv mezi dodavateli a odběrateli, požadovala burza stovky tisíc korun.

Nákupy přes PXE schvaluje rada města v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Praxe uzavírání dodatečných smluv po burzovním obchodu je však sporná a podle některých názorů odporuje zákonu o veřejných zakázkách i zákonu o komoditních burzách.

V burzovní soutěži, v níž zvítězila firma EP Energy Trading, nakoupila Praha 60 412 megawatthodin plynu. Podle pravidel PXE mělo město do třiceti dnů podepsat s dodavatelem smlouvu. Úředníci to však udělali až 34. den. I tak zanedbatelné prodlení mohlo být drahé. PXE za čtyři dny naúčtovala přes 2,4 milionu korun jako sankci pro dodavatele. A dalších více než 640 tisíc chtěla sama. Kalkulace vycházela ze vzorce čtyřicet korun za megawatthodinu pro dodavatele a deset korun pro PXE. "Burza sice měla možnost sankci požadovat, ale z objektivních příčin vedoucích k malému zpoždění podepsání smlouvy o sdružených dodávkách této možnosti nevyužila. V nyní platných burzovních pravidlech byla možnost této sankce odstraněna," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Činností PXE se teď zabývá ministerstvo průmyslu a obchodu. Podnětem se stal případ, kdy týž subjekt působil jako poradce připravující dokumentaci pro zákazníka na účast v energetické aukci a zároveň byl oficiálním obchodníkem PXE, který zakázku získal.

PXE za čtyři dny zpoždění chtěla 2,4 milionu korun pro dodavatele. Sama žádala dalších 640 tisíc.

 
 
Reklama