Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky ze světa dodavatelů

Nová dobíjecí stanice pro elektromobily v Teplicích. RTG snímkování svarů v EDU bude mít organizační i personální dopady. Návrh dividendy ČEZ: 40 Kč. Stávající zákazníci E.ONu se zlevnění nedočkají.

Nová dobíjecí stanice pro elektromobily byla otevřena v Teplicích

Obyvatelé a návštěvníci severočeských Teplic mohou díky obchodnímu centru Galerie Teplice ode dneška využívat služeb nové veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily. Stanice umístěná na krytém parkovišti nákupního centra Galerie Teplice je vybavená konektorem se standardem Mennekes s parametry dobíjení 32 A / 400 V i běžnou „domácí“ zásuvkou s parametry 16 A / 230 V. Zatímco řidiči tráví čas nákupy, návštěvou kina nebo procházkou po městě, jejich elektromobily tady získávají energii pro další cestu.

Díky projektu Elektromobilita ČEZ si tak mohou své elektrické vozidlo dobít i obyvatelé a návštěvníci tohoto lázeňského města. Dobíjecí stanice se standardem Mennekes a parametry dobíjení 32 A / 400 V i „běžnou“ domácí zásuvkou na 16 A / 230 V je k dispozici na označeném místě v areálu krytého parkoviště Galerie Teplice na náměstí Svobody přímo v centru města.

„Umístění dobíjecí stanice v Galerii Teplice spadá do naší koncepce, kdy stanice normálního dobíjení, tedy s maximálními parametry 32 A / 400 V instalujeme v blízkosti obchodních a zábavních center. Majitelé elektromobilů mohou tedy dobu potřebnou k dobíjení efektivně využít k nákupům či návštěvě kina,“vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

V oblasti severních Čech má nyní Skupina ČEZ nainstalovaných již několik dobíjecích stanic. „Teplice pro nás určitě nejsou poslední zastávkou. Potenciál elektromobilů rok od roku stoupá a dostatečná infrastruktura je pro jejich další rozvoj v současnosti prioritou. Plánujeme další kroky, které výrazně přispějí k jejímu rozšíření v regionu,“ komentuje vývoj projektu Elektromobilita ČEZ Tomáš Chmelík.

V Ústeckém kraji dnes funguje 8 veřejných dobíjecích stanic Elektromobility ČEZ: jedna rychlodobíjecí a 7 klasických. Kromě Teplic jsou „dobíječky“ k dispozici ještě v Ústí nad Labem, Chomutově, Kadani, Hrušovanech, Ledvicích a Trmicích. Další stanice jsou připravovány. V kraji také jezdí několik elektromobilů v barvách projektu Elektromobilita ČEZ. Využívá je například Krajský úřad Ústeckého kraje a příspěvková organizace Domov pro osoby se zdravotním postižením. Jeden elektromobil slouží také městu Chomutov.

V České republice je v současnosti registrováno už více než tisíc elektromobilů, z nichž zhruba čtyřicet patří do vozového parku projektu Elektromobilita ČEZ. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy i v České republice se stávají běžnou součástí zejména městského provozu. To se promítá do všech oblastí týkajících se prodeje a servisu elektromobilů.

Vnitřní šetření RTG snímkování svarů v EDU bude mít organizační i personální dopady

Několikaměsíční detailní šetření problematiky falšování některých kontrol svarových spojů na jaderných elektrárnách přineslo konkrétní závěry, s nimiž se dnes seznámila dozorčí rada Skupiny ČEZ. Přestože nedošlo k ohrožení vysoké úrovně jaderné bezpečnosti, jde o problém, který měl dopad nejen na reputaci firmy. Interní vyšetřovací komise dospěla k závěru, že došlo k několika závažným i méně závažným porušením pracovních povinností a byly také odhaleny prohřešky proti firemní kultuře.

Šetření však zároveň potvrdilo správnost nastavení systému kontrol, který je konstruován jako provázaný osmi-liniový systém hodnotící kvalitu subdodavatelů a dodavatelů.

V rámci šetření bylo odhaleno více než dvacet neúmyslných závažných nebo méně závažných porušení povinností současných nebo bývalých pracovníků. Vůči současným zaměstnancům proto ČEZ vyvodil konkrétní důsledky – všem odpovědným pracovníkům byla významně snížena mzda, někteří byli odvoláni ze svých funkcí. Ruku v ruce s tím jdou i závěry, které vyvozujeme vůči dodavatelům kontrol. V těchto dnech je mimo jiné finalizována žaloba na náhradu škody, kterou Skupina hodlá podat.

Dalším výrazným přijatým opatřením jsou i změny v divizi Výroba. Hlavním cílem je vyšší efektivita práce s důrazem na kontrolní procesy. V reakci na kontroly svarů a zkušenosti z obnovy licence prvního bloku elektrárny Dukovany přibírá Skupina ČEZ nové specialisty. Do jaderných elektráren přichází přibližně stovka zaměstnanců. Klíčovou roli dostane ÚJV Řež, jedna z dceřiných firem energetického koncernu, který k 1. 6. 2016 přebírá od dodavatelů vybrané nedestruktivní testy v jaderných elektrárnách. Posilovány jsou i útvary podřízené ředitelům elektráren.

Už v loňském roce společnost zavedla princip nezávislého vysoce kvalifikovaného dohledu (supervize) při vyhodnocování všech rentgenových snímků v jaderných elektrárnách.

ČEZ také zavádí takzvanou třetí generaci dodavatelského systému. Ta zahrnuje například omezení řetězení subdodavatelů, nebo nový komplexní kontrolní systém dodavatelských výkonů. Do budoucna ale energetický koncern nevylučuje ani další nábor nových zaměstnanců.

Návrh na dividendu ČEZ: 40 Kč

Představenstvo energetické společnosti ČEZ na svém dnešním zasedání rozhodlo o termínu konání valné hromady a návrhu na výši dividendy ze zisku loňského roku, který bude předkládat letošní valné hromadě akcionářů.

Představenstvo bude navrhovat hrubou dividendu ve výši 40 korun na jednu akcii (nominální hodnota 100 Kč), stejně jako v loňském roce. Pokud valná hromada takto rozhodne, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 21,4 mld. Kč, z čehož na majoritního akcionáře – český stát – připadá 15,0 mld. Kč. Valná hromada se uskuteční 3. 6. 2016.

Pasivní zákazníci E.ONu neušetří, nové produkty elektřiny i plynu jsou levnější o 18 %

Levnější plyn i elektřinu mohou mít všichni stávající zákazníci E.ON, kteří využijí nový produkt Variant na 24 měsíců. Ten oproti standardnímu ceníku společnosti nabízí o 18 % nižší cenu z obou komodit.

Levnější cena elektřiny i plynu platí pro všechny stávající zákazníky společnosti. Ti mohou o nový produkt zdarma zažádat na webu www.eon.cz nebo bezplatné zákaznické lince 800 77 33 22. „Snažíme se, aby se současné nižší ceny energií projevily na vyúčtování našich zákazníků dlouhodobě. Proto jim v případě nového produktu garantujeme skutečně výhodnou cenu za dodávku elektřiny a plynu po období celých 24 měsíců,“ říká Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON. Sleva 18 % z dodané elektřiny a plynu bude pro zákazníky znamenat úsporu v řádech několika tisíc korun ročně. „Vzorová domácnost, která spotřebuje na vytápění domu kolem 25 MWh plynu za rok a využívá produkt Standard plyn, ušetří při přechodu na nový produkt Variant více než 4 000 Kč. Pokud od nás odebírá i elektřinu, s novým produktem může ušetřit minimálně dalších 600 Kč oproti standardnímu produktu,“ vysvětluje Vácha.

Nový produkt obstojí také v přímém srovnání s konkurenčními dodavateli. Například oproti domácnosti se spotřebou plynu 25 MWh ročně s produktem RWE plyn Standard ušetří zákazníci E.ON s produktem Variant téměř 7 000 Kč ročně. A to i přes snížení cen plynu společnosti RWE Energie, a.s., platnému od 1. 5. 2016.

Společnost myslí také na nové zákazníky, kteří si mohou na webu www.eon.cz snadno spočítat, kolik při přechodu k E.ON ušetří. Pokud navíc nový klient uzavře smlouvu přes internet, může získat slevu až 1000 Kč z první fakturace za každou komoditu.

Poznámka: 18% úspora se vztahuje na ceny za MWh dodané elektřiny a plynu a nezahrnuje stálý měsíční plat. Úspora za elektřinu je počítána z Ceníku Variant 24 Duben 2016, platného od 1. 4. 2016, oproti Ceníku Elektřina, platnému od 1. 1. 2016 společnosti E.ON Energie, a.s. Uvedená úspora byla kalkulována se spotřebou 2,2 MWh v sazbě D02d. Úspora za plyn je počítána z Ceníku Variant 24 Březen 2016, platného od 21. 3. 2016 oproti Ceníku Standard plyn, platnému od 1. 1. 2016 společnosti E.ON Energie, a.s., nebo vůči Ceníku RWE plyn Standard v kategorii domácnost a maloodběratel pro zákazníky společnosti RWE Energie, a.s., platnému od 1. 5. 2016. Tato inzerce nepředstavuje návrh na uzavření smlouvy ani veřejnou nabídku ve smyslu příslušných ustanovení občanského zákoníku.

 
 
Reklama