Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČEZ pokračuje skrze INVEN CAPITAL v nákupech na německém trhu

INVEN CAPITAL získal menšinový podíl ve firmě Sunfire, jež rozvíjí a uvádí do průmyslové výroby nejpokrokovější energetické technologie přispívající ke snižování emisí CO2.

„Investicí do společnosti Sunfire pokračujeme v rozvíjení našich aktivit v oblasti decentralizované energetiky a obnovitelných zdrojů. Jejich speciální technologie navíc pomáhá řešit problém s emisemi tím, že omezuje výskyt CO2 v atmosféře,“ uvedl Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ. Vlajkovým produktem společnosti Sunfire je světově unikátní technologie palivového článku, jež funguje obousměrně, takže dokáže přeměnit palivo (například zemní plyn) na elektřinu a teplo, ale i elektřinu zpět na vodík a další plyny (Power-to-Gas) nebo systetická paliva (Power-to-Liquids). Tato technologie představuje významné vykročení k vyššímu samozásobení spotřebitelů energií a ke zlepšení účinnosti využití energetických zdrojů.

Řešení společnosti Sunfire:

  • Nahrazuje klasická fosilní paliva za syntetická paliva s neutrálním dopadem na CO2 emisi.
  • Umožňuje rozvoj obnovitelných zdrojů díky schopnosti přeměnit přebytečnou elektrickou energii z OZE na plyn.
  • Rozvíjí decentralizovanou energetiku prostřednictvím malých kogeneračních jednotek na bázi palivových článků, které nahradí klasické plynové kotle a mají výrazně nižší emise CO2.

"Investice do Sunfire splnila přísná kritéria výběru, a to jak v unikátnosti technologie, jež umožňuje rychlejší komercionalizaci než u konkurence, tak v byznys modelu zahrnujícím silné partnery s rozsáhlou zákaznickou bází,“ uvedl Petr Míkovec, generální ředitel INVEN CAPITAL. A Nils Aldag, jeden ze zakladatelů Sunfire, dodal: „Ve společnosti INVEN CAPITAL jsme získali ideálního strategického partnera, díky kterému posílíme na trzích zemí střední a východní Evropy. Díky novému kapitálu můžeme urychlit industrializaci našich výrobků, které se mohou stát jedním z pilířů decentralizovaného energetického systému budoucnosti.“

SUNFIRE GmbH byla založena v Drážďanech roce 2010 a velmi brzy se prosadila jako důvěryhodný partner globálních společností jako je The Boeing Company, Vaillant a AUDI, s nimiž rozvíjejí systémová řešení orientovaná na zákazníka. Některé z nedávných úspěchů Sunfire zahrnují například:

  • Úspěšný vývoj a zdokonalení vysokoteplotní elektrolýzy pomocí reverzních článků s pevným keramickým elektrolytem (RSOC) ve spolupráci s The Boeing Company.
  • Úspěšné zavedení a zdokonalení technologie SOFC používané společností Vaillant v systémech vytápění na bázi palivových článků v rámci národních i mezinárodních testů u zákazníků.
  • Slavnostní otevření a uvedení do provozu demonstrační jednotky Power-to-Liquids a natankování služebního vozu spolkové ministryně školství a výzkumu Dr. Johanny Wanka syntetickou naftou (duben 2015).
  • Dodávka 50 kilowattového vysokoteplotního článku s pevným keramickým elektrolytem (SOFC) společnosti ThyssenKrupp Marine Systems jako součást projektu e4ships (srpen 2015).
  • Vítěz v kategorii Průmysl na Energy Awards 2015 (říjen 2015).

INVEN CAPITAL je venture kapitálový fond Skupiny ČEZ. Strategií INVEN CAPITAL je vyhledávání investic do menších inovativních a rostoucích clean-tech firem v Evropě. Zaměřuje se především na růstové investiční příležitosti v pokročilejší fázi rozvoje („later stage growth“) s osvědčeným byznys modelem prokázaným exponenciálním nárůstem příjmů a dlouhodobým růstovým potenciálem. Cílem INVEN CAPITAL je vytváření dlouhodobé hodnoty díky aktivní spolupráci s managementem společností, do kterých investuje, a aktivní podpory strategie organického nebo akvizičního růstu. Společnosti v portfoliu INVEN CAPITAL získají možnost využít pro další rozvoj hlubokých odborných znalostí Skupiny ČEZ v energetickém sektoru, její klientské základny a technologických synergií.

I NVEN CAPITAL nedávno získal podíl v německé společnosti Sonnenbatterie, která se zabývá vývojem, výrobou a prodejem inteligentních bateriových systémů skladování energie. Společnost sídlící v Bavorsku je díky svému unikátnímu a spolehlivému řešení světovým lídrem v technologiích skladování energie ze solárních panelů a dalších obnovitelných zdrojů energie pro domácnosti a komerční klientelu.

 
 
Reklama