Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební firmy se bojí nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců

76 % stavebních společností se obává, že budou v budoucnu limitovány nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Už v roce 2016 ředitelé 42 % firem chystají nábor nových zaměstnanců. 39 % firem se potýká s nedostatkem absolventů.

„Nedostatek kvalitních a kvalifikovaných pracovníků na trhu práce je ve stavebním oboru, stejně jak v řadě dalších, již letitým a velmi závažným problémem, jehož řešení je dlouhodobou záležitostí. Stávající systém středního odborného, a zejména učňovského školství, je hlavní příčinnou tohoto stavu,“ komentuje generální ředitel Pozemního stavitelství Zlín, Miroslav Lukšík.

„Již nyní stojí významná část českého stavebnictví na zahraničních dělnících a jejich podíl roste i u výrobců stavebních materiálů. Dostatek pracovní síly, nejen ve stavebnictví, bude jeden ze základních předpokladů pokračování hospodářského růstu,“ říká Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice.

Středné a malé společnosti plánují rozšiřovat pracovní týmy ve 41% případů, ale jen každá desátá společnost chystá také rozšíření středního a vyššího managementu.

„Naši kvalifikovaní řemeslníci stárnou a rádi bychom je doplnili právě mladými, kteří by se od nich mohli učit. Nedostatek mladých lidí je z našeho pohledu dán zejména dlouhodobě špatnou mediální pověstí stavebnictví, přitom se jedná o tradiční řemeslo, jehož výsledky ovlivňují životní prostředí na další generace,“ doplňuje Tomáš Koranda, člen představenstva společnosti Hochtief.

„Problém s dostatečným počtem kvalifikovaných zaměstnanců je v posledních 5 až 10 letech permanentní. Bohužel je velký rozdíl mezi vyučeným a pouze zaškoleným pracovníkem. Chybí nám tak potřební kvalifikovaní pracovníci jako na příklad vyučení zedníci, potrubáři, dlaždiči, pokrývači, instalatéři, truhláři a další potřební pracovníci,“ popisuje František Eštván, ekonomický ředitel společnosti PŘEMYSL VESELÝ stavební a inženýrská činnost s.r.o.

Setkání lídrů českého stavebnictví 2015/H2 se bude konat 1. prosince 2015

Kvartální analýza českého stavebnictví Q4/2015 bude představena na prosincovém Setkání lídrů českého stavebnictví 2015/H2 (1. prosince), na kterém budou s řediteli více než 600 předních společností diskutovat ministr financí Andrej Babiš, ministr dopravy Dan Ťok, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministryně školství Karla Šlechtová, guvernér České národní banky Miroslav Singer a další významné osobnosti.


 
 
Reklama