Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dřevěný altán pro setkání a památku válečných veteránů

Váleční veteráni v Ústřední vojenské nemocnici v Praze mohou relaxovat v novém dřevěném altánu. Zadáním pro architekty bylo vytvořit důstojné místo pro setkávání se přibližně padesáti osob s tělesným postižením.

Altán má tvar kruhu o poloměru 8,2 metrů, což je velikost, která odpovídá tomu, když se padesát osob drží za ruce. Střecha altánu se paprskovitě dělí do 25 polí a uprostřed se sbíhají do celodřevěného kruhového prstence. Ve středu je fontána, ze které v noci proudí paprsek světla přes střešní prstenec. Ten symbolizuje okno do nebe a připomíná veterány, kteří se již otevření altánu nedožili.

Ing. Zbyněk Šrůtek připravoval podklady pro výjimečná konstrukční, statická a technická řešení. Příkladem je středový prstenec složený ze standardizovaných rovinných BSH profilů.

Prvky byly ve výrobně vzájemně staticky propojeny systémem speciálních vrutů WT SFS intec, které přenesou tahové i tlakové zatížení ze dřeva na vrut pouze přes své závity. Obvyklé řešení využívá ocelové profily s vytaženými přípojnými kotvami pro uchycení dřevěných příčlí.

Upevnění příčlí ve vnějším obvodě střechy bylo řešeno systémem vkládaných pozinkovaných ocelových plechů a spojovány samovrtnými kolíky WS-T SFS intec. Ty zaručují vysokou statickou spolehlivost a i bez předvrtání se jednoduše montují.

Spojení s dřevěnými sloupky je navrženo skrytým spojem pomocí celozávitových vrutů WR-T SFS intec. Vruty WR-T přebírají i síly působící podélně s vlákny dřeva při vysoké únosnosti.

 
 
Reklama