Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Skončí program JESSICA, nyní eviduje 147 smluv za 582 milionů Kč

Program JESSICA Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB), který poskytuje zvýhodněné úvěry na modernizace bytů, aktuálně eviduje 147 smluv za 582,3 milionu korun.

Vyčerpal tak všechny peníze přidělené na programové období 2013-2015 a na konci letošního roku proto skončí. ČTK o tom dnes informovala SFRB Karolína Smetanová. Program mohl z Integrovaného operačního programu čerpat 550 milionů korun.

"Alokovaná částka 550 miliónů korun byla vyčerpaná už půl roku před uzavřením programu, a protože zájem žadatelů trval, začali jsme realizovat takzvanou druhou obrátku. Díky úsporám v nákladech na administraci programu a jeho rychlému spuštění a vyhodnocování žádostí se půjčené prostředky začaly rychle vracet, a tak jsme mohli poskytnout podporu i dalším projektům," uvedl ředitel Holdingového fondu SFRB Michal Pluta.

Program JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) byl zaměřený na rozvoj znevýhodněných městských částí, tzv. IPRM zón. Peníze na rekonstrukci či modernizaci bytových domů o minimálně čtyřech bytových jednotkách mohli ve vymezených lokalitách využít všichni vlastníci domů bez rozdílu právní subjektivity.

Během dvou let se z programu v Česku spolufinancovala modernizace 5869 bytů. "Žadatelé nejčastěji využívali peníze na snižování energetické náročnosti budov - hlavně na zateplení obvodového pláště nebo střechy a na výměnu oken či rekonstrukci vnitřních prostor nebo na nové výtahy nebo jejich modernizaci. Průměrná energetická úspora na jednom objektu po rekonstrukci činí 42 procent. Pokud procenta přepočítáme na celkovou úsporu ve všech domech, na jejichž rekonstrukci se finančně podílela JESSICA, dojdeme k číslu 20.721 MWh/rok (74.598 GJ/rok)," uvedla Smetanová.

Peníze z programu JESSICA využilo 26 měst ze 41, která mají vypracovaný plán rozvoje IPRM zón.

 
 
Reklama