Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Návrh odložit rozhodnutí o limitech rozzlobil Mostecko

Návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) odložit rozhodnutí o prolomení takzvaných těžebních limitů v dole ČSA na rok 2020 rozzlobil občany i politiky na severu Čech.

Přetrvává tak nejistota a chybí perspektiva a návrhy řešení situace, do které se dostanou za několik let obyvatelé a horníci. Vyplývá to z vyjádření, které dnes místí politici poskytli ČTK.

Za skandální a nepřijatelné označil vyjádření ministra místostarosta Litvínova Milan Šťovíček (STAN). "Ministr se tak otevřeně doznal k aktivnímu lobbování za zájmy těžařů a podvedl zdejší lidi i havíře, kterým opakovaně sliboval rozhodnout původně již letos na jaře," uvedl Šťovíček. "Plánuje nechat v nejistotě jak obyvatele ohrožených měst i obcí, ale také zaměstnance dolů," doplnil. Podle Štovíčka by měl Mládek rezignovat.

V pondělí Mládek v Ústí nad Labem oznámil, že prolomit by se měly limity v dole Bílina. Pokračování těžby v Bílině nestojí v cestě žádná lidská obydlí. "Oceňuji konkrétní vyjádření pana ministra k pokračování těžby na dole Bílina. Je pro mě ovšem překvapením, vzhledem k předešlým jednáním, informace o odložení rozhodnutí o dalším pokračování těžby uhlí až v roce 2020. A to i s ohledem na avizovaný útlum těžby, ke kterému těžební společnosti budou nuceny přistoupit před rokem 2022," řekl dnes ČTK hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Primátor Mostu Jan Paparega (Severočeši Most) už dříve uvedl, že nejdůležitější pro region je rozhodnout, a to ať už bude verdikt jakýkoliv. Vládě předložil Mládek čtyři varianty ohledně další těžby uhlí na severu Čech. Vedle zachování limitů a jejich prolomení jen v dole Bílina doposud ve hře bylo ještě pokračování těžby za limity v dole ČSA, které by přineslo bourání Horního Jiřetína nebo jeho části.

Rozezleni jsou obyvatelé obce. "Stres (kvůli nejisté budoucnosti) zažívám dnes a denně a únava z toho pramenící je strašná," řekla ČTK Jarmila Křížová žijící v domě, který by byl zbourán i v případě částečného prolomení limitů v dole ČSA. Boj o domov trvá přitom v obci s 2300 obyvateli řadu let.

Důsledky odložení rozhodnutí o limitech ponesou také horníci. "Odsunutí na rok 2020 je samozřejmě pro nás nepříjemné. Jsem přesvědčen, že je to politický alibismus, na který si pomalu zvykáme, protože o prolomení limitů se mluví několik let," řekl ČTK místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jaromír Franta. "Myslím si, že je to o tom, že tahle vláda nechce říci Jiřetínským, že se musí stěhovat," dodal.

Do roku 2020 odstaví Severní energetická, která těží v lomu ČSA, další dva technologické celky. "Spousta lidí přijde o práci. Na to se budeme na tripartitě ptát, jakým způsobem chce toto stát řešit," zdůraznil Franta. Tripartita zasedá koncem července.

 
 
Reklama