Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Živé ostrovy v okolí podzemních zásobníků plynu

Živé ostrovy pomáhají podporovat biodiverzitu v okolí podzemních zásobníků plynu. Běžný průmyslový areál se také může stát „živým ostrovem“, který je vhodným místem pro život různých druhů rostlin a hmyzu.

Co se stane, když spojíte zájem o prostředí, v němž žijeme, inovativní přístup a snahu o nalezení úspor? Odpověď zní – projekt Živé ostrovy, který vytvořili ze společnosti RWE Gas Storage Radek Osička a Josef Šedivý z podzemního zásobníku plynu (PZP) Dolní Dunajovice.

Cílem projektu je změnit přístup k travnatým plochám v majetku RWE a vytvořit z nich místa, která budou důležitou součástí lokálního ekosystému. Jednoduše řečeno, běžný průmyslový areál se také může stát „živým ostrovem“, který je vhodným místem pro život různých druhů rostlin a hmyzu.

„Při práci na jednom z úkolů v rámci projektu Matrix, jímž byla úspora nákladů na údržbu travnatých ploch a ochranných pásem plynovodů a sond, jsme využili zkušenosti z naší včelařské praxe. Uvědomili jsme si totiž, že běžné travnaté plochy v areálech PZP mohou přispět jak ke zlepšení životního prostředí, tak k úspoře nákladů, “ říká Radek Osička, hlavní ekolog RWE Gas Storage. Ve výsledku není nutné na těchto plochách sekat trávu a vysazený luční biotyp přiláká řadu živočichů a nové rostliny. Koncepce celého projektu byla připravena ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny.

„První část pilotního projektu již proběhla za účasti kolegů z PZP Dolní Dunajovice, PZP Tvrdonice a dokonce i našich dětí. Budeme samozřejmě velmi rádi, pokud se připojí další společnosti RWE a provozy, “ dodává Josef Šedivý, geolog PZP Dolní Dunajovice.

 
 
Reklama