Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stát chce obcím nařídit povinnost řešit sociální bydlení

Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) musí zákon obcím dát povinnost, aby vyčlenily část bytů na svém území na sociální bydlení. Návrh koncepce počítá zatím s pěti procenty bytů, o podílu se ale bude ještě jednat.

Podle šéfa svazu měst a obcí Dana Jiránka je ale nesmysl obcím nařizovat, kolik bytů mají na jaký účel mít.
"Jestli se svazu měst a obcí nelíbí pět procent, tak to opravdu neznamená bourat koncepci. Jde o to dohodnout se na jiných číslech nebo na obecné definici. Musí se ale dát skutečně zákonem obcím povinnost určitou část bytového fondu vyčlenit,"
uvedla ministryně.

3 stupně sociálního bydlení

Koncepce se nyní dokončuje. V pátek by se měly vypořádávat připomínky. Návrh počítá se zavedením tří stupňů sociálního bydlení - bydlení krizového pro okamžité ubytování, sociálních bytů jako jednoduššího bydlení s o něco nižším standardem a dostupných bytů jako běžného trvalého bydlení. Obcím by na to měl dát peníze stát. Pokud vlastní byty nemají, mohly by je zajistit u soukromníků či neziskových organizací.

Řada obcí už dnes podle něj sociální bydlení buduje za své peníze.

Šéf svazu měst a obcí Dan Jiránek před nedávnem řekl, že je nesmysl obcím nařizovat, kolik procent mají na jaký účel věnovat. Řada obcí už dnes podle něj sociální bydlení buduje za své peníze.
V republice je kolem půl milionu volných bytů, není tedy potřeba nové stavět, ale nynější upravit, uvedl Jiránek. Výhrady k chystané koncepci sociálního bydlení měli i lidovci. Minulý týden přišli s vlastním návrhem dostupného bydlení. Chtějí, aby se nájemníci víc podíleli. Obec by jim byt zajistila, a pokud by složili určitou částku, mohli by ho po letech získat do vlastnictví. Předseda strany Pavel Bělobrádek řekl, že to není ale konkurenční projekt ke koncepci, kterou chystá ministerstvo práce.
"To, co lidovci navrhli, je jedna dílčí věc. Opravdu si nemyslím, že by bourali celou tu koncepci,"
dodala Marksová. Z koncepce má vycházet zákon, který má platit od roku 2017.

Neziskové organizace už ukázaly, že je možné lidem bez domova pomoci odrazit se ode dna.

Zavedení sociálního bydlení je podle expertů nutné k tomu, aby Česko vyřešilo problém bezdomovectví. Lidí bez střechy nad hlavou postupně přibývá. Podle sčítání lidu z roku 2011 žilo v ČR kolem 11.500 osob bez přístřeší, které vyhledávaly pomoc a stály o ni.
Podle vládních dokumentů je v zemi ale zhruba 30.000 bezdomovců a bezdomovectví pak hrozí až 100.000 lidí. Recept na bezdomovectví hledali odborníci na jednání, které připomínalo soudní proces i zasedání zastupitelstva. Obhajobu jednotlivých názorů posuzovala porota. Výsledkem této takzvané konsensuální konference, která se v Česku konala poprvé, je souhrn tezí a návrhů. Obsahuje je sborník, který dnes Marksová představila. Podle poroty v Česku neziskové organizace už ukázaly, že je možné lidem bez domova pomoci odrazit se ode dna. Problém ale nelze vyřešit bez "koordinovaného zapojení" obcí, krajů a státu, který zatím schází, uvedla porota ve sborníku.

Elektronická verze sborníku je ke stažení na stránkách www.bezdomovectvi.info.
Sborník shromažďuje jak podklady od všech expertů, kteří na konferenci vystoupili, ta k závěrečné stanovisko poroty, které hodnotí současnou situaci lidí bez domova v České republice a zároveň navrhuje směr, kterým by se mělo dále ubírat řešení této problematiky.

 
 
Reklama