Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnostní pracovník - podceňovaná profese v zajetí mýtů

Bezpečnostní pracovník patří mezi profese, o kterých koluje řada mýtů. Také vás automaticky napadají myšlenky, že má nízkou kvalifikaci, odvádí laxní práci bez výsledků a také si málo vydělá?

Právě takto vypadají nejčastější mýty o lidech, kteří každoročně zachrání život či zdraví desítkám občanů, pátrají po kapsářích v supermarketech, nebo se podílí na dopadení celostátně hledaných zločinců,“ upozorňuje Jan Lakner ze společnosti SECURITAS, který má na starosti zabezpečení maloobchodní sítě.

Mýtus 1. Nekvalifikovaný pracovník bez velkého know-how

Dosažené vzdělání, základní, středoškolské nebo jiné, se jistě bezpečnostním pracovníkům hodí. Nicméně pro zvládání krizových situací, když jde i o život, je to málo. V mezinárodních agenturách proto musí procházet specializovanými vzdělávacími kurzy. „Loni naši pracovníci zachránili 23 lidí před smrtí nebo vážnými zdravotními následky. Šlo například o zákazníky, kteří si vyrazili na nákup a dostali náhlý a silný epileptický nebo hypoglykemický záchvat. V rámci firemního vzdělávání učíme naše lidi tyto záchvaty správně rozpoznat a poskytnout lidem adekvátní první pomoc do příjezdu záchranky,“ říká Jan Lakner ze SECURITAS.

Mýtus 2. Dělá neodpovědnou práci s nevelkými výsledky

Profese bezpečnostního pracovníka není jen o pochůzkách, jak si mnozí lidé myslí. Její součástí jsou akční zásahy proti nejrůznějším delikventům, které jsou nesmírně stresující. I na to musí být bezpečáci připraveni. „V minulém roce jsme pomohli dopadnout desítku celostátně hledaných pachatelů, které jsme následně předali policii. Nikdy nevíte, jak dotyčný zareaguje, ale přibývá verbálního vyhrožování, útoků nožem nebo injekční stříkačkou. Proto naše lidi učíme psychologii profesního jednání i použití obranných prostředků,“ vysvětluje expert na zabezpečení obchodních domů, nákupních center a obchodních řetězců.

Mýtus 3. Má nízké platové ohodnocení bez možnosti profesního rozvoje

Bohužel profese bezpečnostních pracovníků není nijak zvlášť celospolečensky ani platově ohodnocena, ale jako v každé profesi, jsou i mezi bezpečáky rozdílné platové podmínky. Rozhodně však neplatí mýtus, že všichni pracují za minimální mzdu. „Například zkušení vedoucí pracovníci ostrahy mívají v krajských městech či u specializovaných zakázek až kolem 20 tisíc hrubého, což není v této profesi výjimkou. Existuje tady navíc prostor pro kariérový růst ze základních na manažerské pozice. Kdo je šikovný a má touhu se vzdělávat a jinak profesně rozvíjet, může dosáhnout i na vícenásobek minimální mzdy,“ uzavírá Jan Lakner ze SECURITAS.

 
 
Reklama