Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Při pořizování domu nebo bytu myslete na všechny budoucí náklady

Pořídit si byt nebo dům je sice pěkné, ale ne vždy to je zpráva pozitivní. Pravdou zůstává, že s každým domem nebo bytem jsou spojeny následné platby.

Pojďme se podívat, jaké to jsou a jaké náklady je vhodné při pořízení bytu očekávat. Jedině tak si budeme jisti, že koupíme správně. Často se totiž vyplatí investovat více peněz. Jelikož výhodná hypotéka na bydlení je dnes samozřejmostí u mnoha úvěrových společností, nemusíme se bát, že by vyšší získaná částka znamenala výrazné poplatky na úrocích.

Technický stav daného objektu

Ten je tím prvním, na co bychom se měli zaměřit. Prodejní cena sice může být lákavá, ale pokud zjistíme, že nás čekají rekonstrukce a další investice v řádech stovek tisíc, určitě to není nic příjemného. Proto je lepší danou sumu v případě potřeby investovat už ve chvíli koupě a získat tak kvalitnější nemovitost, kde nás nutné práce nečekají – ušetříme tak starosti i čas.

Kvalitní izolace je základ

To hlavní, na co v současné době myslet, jsou izolační vlastnosti. Pozitivem je, že hodně o stavu budovy dnes napoví takzvané energetické štítky. Řadu věcí ale poznáme i pouhým okem. Například u staré fasády je jasné, že zateplení neproběhlo. Stará okna jsou zase jasným ukazatelem toho, že teplo bude po celou zimu unikat pryč z objektu. A to znamená, že během zimy protopíme i několikrát více, než u dobře izolované novostavby.

Výdaje spojené s provozem

Náklady za vytápění ale nejsou jediným výdajem. Tím dalším může být třeba elektřina, která souvisí s běžným provozem. I její spotřebu může ovlivňovat nejenom charakter nemovitosti, ale třeba i řešení využívané na ohřev vody, pomocné vytápění, nebo třeba klimatizování. I zde je tedy dobré dát pozor. Pokud bychom měli zmínit tři varianty, se kterými chybu neuděláte, rozhodně je dobré zaměřit se na novostavby, a to v podobě:

  • Bytů v developerských projektech
  • Domů v rámci developerských projektů
  • Nízkoenergetických nebo pasivních domů
 
 
Reklama