Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Platby za zelenou elektřinu a velikost jističe

MPO se znovu vyjádřilo k problematice. Znovu zdůrazňuje, že energetický zákon nijak nesouvisí se změnou tarifů za elektřinu a že zákon řeší pouze část poplatků za OZE, která činí zhruba 10 až 15 % konečné ceny.

Aktualizováno 17.3.2015:

Reakce MPO ČR ze 13.3. 2015:
Komentář náměstka Šolce: Energetický zákon nijak nesouvisí se změnou tarifů za elektřinu

"Tarifní reforma a změna poplatku za OZE jsou dvě různé věci. Ta první s právě projednávaným zákonem nijak nesouvisí, je na ní ještě čas a probíhá plně v režii ERÚ s tím, že dopady na jednotlivé kategorie spotřebitelů se vyhodnocují. Ta druhá je stanovená zákonem, musí být provedena od počátku příštího roku, a nebude mít žádné dopady na konečné spotřebitele, což garantuje přímo zákon.

To, co dnes řeší energetický zákon, je pouze část poplatků za obnovitelné zdroje energie /OZE/, která činí zhruba 10 až 15 % konečné ceny. Tato část není platbou za služby, ale složkou ceny, která slouží na podporu rozvoje obnovitelných zdrojů ze zákona, a proto jí zákon musí stanovit, včetně způsobu platby. Tady dochází ke změně, tedy k mnohokrát zmiňovanému přechodu na platbu za jistič, která je naplněním požadavků Evropské komise s termínem do konce letošního roku. Ale zákon obsahuje i pojistku, která pro každého spotřebitele zastropovává platbu na současné výši. To znamená, že každý spotřebitel — ať už má jakýkoliv jistič — zaplatí buď stejně, nebo méně než podle dnešního systému."

Celý komentář Pavla Šolce.

Původní text zprávy z října 2014:

Příběh jednoho našeho komentáře pro Českou televizi. MPO ČR nesouhlasí s analytikem ani s ERÚ. Vyžádali jsme komentáře k možnosti zmiňované MPO - snížení velikosti jističe.

Reportáž 14.10.2014

Česká televize na 14.10.2014 připravila reportáž Za zelenou elektřinu podle návrhu zaplatí více ti spořiví.
Komentář si vyžádala i v redakci TZB-info a Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info se vyjadřoval k návrhu novely energetického zákona, který v tu chvíli byl znám.

O co v reportáži šlo?
Novinkou je určení výše poplatku, která se už nebude odvozovat od spotřeby, ale od kapacity jističe.

Ministerstvo průmyslu hovoří o tom, že nikdo nemůže prodělat. Analytici ale odhadují, že na změnu paradoxně doplatí spořivé domácnosti.

Lidé dnes platí účty za elektřinu podle toho, kolik energie podle elektroměru spotřebují. Podle změny ministerstva průmyslu bude ale nově o částce na složenkách rozhodovat to, kolik proudu dokáže odebírat jistič patřící konkrétní domácnosti.

"Domácnosti, které se snaží šetřit elektřinou a dokáží díky tomu snížit svou připojovací kapacitu, na tom vydělají," uvádí Pavel Šolc, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Názor Ing. Jana Schindlera je však odlišný:
"Ušetří na tom domácnosti s velkou spotřebou a prodělají na tom zejména důchodci a osamělí lidé," říká Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info. Protože pokud v jednom domě mají všechny byty stejné jističe, budou také platit stejnou částku a je jedno, zda jde o čtyřčlennou rodinu nebo o důchodce, který bydlí sám.

Podrobně o problematice v článku Novela energetického zákona – platba na podporu výroby elektřiny z OZE

MPO ČR reagovalo na reportáž 21.10.2014. Nesouhlasí s analytiky ani s ERÚ

Zajímavé je, že MPO reagovalo na reportáž České televize "Za zelenou elektřinu podle návrhu zaplatí více ti spořiví" tiskovou zprávou, kterou vydalo až 21.10.2014.
V této tiskové zprávě je však důležitý fakt: "....podmínka, jež bude platit pro všechny zákazníky, a která bude zaručovat, že maximální platba nepřesáhne (za stejné množství odebrané elektřiny jako v dnešním systému) současnou hodnotu. V zákoně je z tohoto důvodu ponechán současný "strop" pro platbu ve výši 495 Kč/MWh."

V tiskové zprávě je rovněž uvedeno: "Závěrem chce MPO vyjádřit nesouhlas se zástupcem Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který v reportáži tvrdí, že zákon se vyráběl za zavřenými dveřmi. Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci přípravy novely projednávalo s Energetickým regulačním úřadem uvedený návrh na desítkách společných jednání. Zástupci ERÚ byli rovněž přítomni na jednáních, která k novele zákona probíhala na Úřadu vlády. ERÚ tedy dostal možnost se aktivně podílet na tvorbě zákona a ministerstvo se jeho podněty a návrhy vždy snažilo do návrhu novely zapracovat."

V době reportáže nebyly zveřejněny materiály o "stropu" platby

Ing. Jan Schindler k tomu říká: "V době natáčení rozhovoru nebyly zveřejněny změny v energetickém zákoně. Původně podle vyjádření MPO bylo i podle tiskové zprávy jasné, že podpora výroby elektřiny bude podle jističe. V době natáčení reportáže materiály nebyly zveřejněny. Ty jsem měl možnost prostudovat až 16.10., to je po vysílání reportáže."

Snižování přípojné kapacity

Zeptali jsme se ve společnosti PRE a E.ON na to, jak a kde lze kapacitu snížít a s jakými důsledky.

Pražská energetika, a.s.: "O snížení hodnoty jističe lze požádat prostřednictvím svého dodavatele elektřiny, který pak předá žádost místně příslušnému distributorovi. Ten by ji měl vyřídit a zákazníka informovat o výsledku", říká Petr Holubec, mluvčí Pražské energetiky a pokračuje:
"Výměnu jističe za nižší si pak zajistí zákazník sám u certifikované elektrikářské firmy (např. i u PREměření), jejíž montéři mohou porušit plombu, provést výměnu jističe a opět ho zaplombovat. Tito místně příslušným distributorem certifikovaní technici pak změnu nahlásí distributorovi. Za výměnu jističe budou určitě zákazníci elektrofirmám něco platit."
Závěrem k P. Holubec dodává: "Osobně bych důkladně zvažoval snížení velikosti jističe, protože v rámci projektu vzniku nových bytů či domů dnes již počítají projektanti se standardním vybavením domácností a nižší jistič, než je naprojektováno, může způsobit potíže v chodu domácnosti. Slabý jistič „neutáhne“ více spuštěných spotřebičů najednou, a proto je pak potřeba v domácnosti řešit, zda-li současně spustíme elektrickou troubu, mikrovlnku a k tomu buď pračku a nebo varnou konev apod., což může být docela omezující a nepříjemné, když najednou nízký jistič vyhodí celou domácnost – činnosti se přeruší, spadnou elektrické hodiny apod…"

E.ON Energie a.s.: "Pokud jde o našeho zákazníka, stačí vyplnit Žádost o změnu jističe, která je na webu. Součástí žádostí musí být samozřejmě i revizní správa elektrikáře. Změnit jistič je jednoduché, jen, aby vyhovoval domácnosti," sdělila nám Jana Kollariková, Sales Strategy E.ON Energie a.s. a její kolegové ještě doplňují:
"Co se týká snižování jističe, to je věc každého zákazníka. Velikost jističe je závislá na tom, kolik je v domácnosti elektrických spotřebičů a jaký mají příkon. Takže pokud by důchodce bydlel sám, ale najednou chtěl vařit, prát, koukat na TV a ještě pouštět třeba myčku, tak bude potřebovat samozřejmě jistič, který to utáhne. Samozřejmě je pravda, že za větší jistič se platí více (hodnota jističe určuje velikost stálého měsíčního platu v té distribuční složce ceny)."
"Co se týče jističů u např. bytových domů – tak pokud je odběrné místo napsané na zákazníka, tak si s jističem může dělat, co chce, stejně ten jistič je většinou v tom bytě."

 
 
Reklama