Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Studie CBRE: Proč se firmy nejčastěji stěhují?

Nejčastěji očekávají úspory nájmů a provozních poplatků, lepší komfort a služby, potřebují konsolidovat prostory z více lokalit, reagují na expanzi a chtějí „dobré adresy“, kde sídlí jiné firmy z jejich oboru.

„V současné chvíli jsou jedním z hlavních důvodů stěhování firem lepší nájemní podmínky a lepší standard služeb. Mnoho firem tuto otázku řeší také společně s potřebou konsolidace svých prostor z více lokalit do jedné,“ říká Katarina Wojtusiak, Head of Office Agency společnosti CBRE a dodává, že se pak jedná spíše o větší poptávky, řádově tak firmy mohou poptávat prostory o velikosti několika tisíc m2.
Dalším důležitým motivem stěhování je fakt, že stále více společností, které pronajímají kanceláře ve stejné budově 10 a více let by chtělo zlepšit primárně standard a vybavení kanceláří, ale také služby a dostupnost.

Nově postavené administrativní budovy nabízí komfortnější prostředí, energeticky šetrnější provoz, vyspělejší technologické zázemí v porovnání se staršími budovami a to za stejných či podobných nájemních podmínek.
„V poslední době pozorujeme výrazný trend, ve kterém velké nadnárodní společnosti přecházejí od tradičního typu kanceláří (open space / dělené kanceláře) k inovativnímu pracovnímu prostředí, které je přizpůsobené dle typu aktivit tzv. „activity based working environment“. Administrativní budovy, ve kterých v současné době společnosti sídlí, jim neumožňují technicky provést proměnu kanceláří, a proto volí raději úplně nové prostředí,“ vysvětluje situaci na trhu Lukáš Radouš, Senior Project Manager, z oddělení Building Consultancy společnosti CBRE.

studie Proč se firmy nejčastěji stěhují

 
 
Reklama