Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Summit OSN ke změně klimatu s online přenosem

V New Yorku dnes začíná klimatický summit OSN, kterého se účastní prezidenti a premiéři 120 států včetně Baraka Obamy, Francoise Hollanda nebo Davida Camerona. Další čtyřicítku států zastupuní nižší představitelé, například Českou republiku ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Jedná se tak o největší podobné setkání v historii.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun pozval na Climate Summit 2014 představitele z celého světa, od vlád přes finanční a obchodní instituce až po občanskou společnost, aby povzbudil a urychlil opatření v oblasti klimatu. Požádal tyto představitele, aby na summitu oznámili odvážná opatření a akce, které sníží emise, posílí odolnost vůči klimatu a mobilizují politickou vůli směrem ke smysluplné právní dohodě v roce 2015. Climate Summit 2014 nabízí lídrům jedinečnou příležitost obhajovat ambiciózní vizi, která umožní smysluplnou globální dohodu v roce 2015.

Živý přenos ze summitu je možno sledovat online. Na zahajovacím ceremoniálu v sále Valného shromáždění OSN promluví šéf OSN Pan Ki-mun, starosta New Yorku Bill de Blasio, šéf IPCC Rajendra Pachauri, Al Gore, herečka Li Binbing, Leonardo di Caprio a aktivistka z Marshallových ostrovů, která bude reprezentovat občanskou společnost.

Zvláštní briefing bude možno sledovat od 17 hodin prostřednictvím velkoplošné obrazovky v konferenční místnosti iCentra OSN v Praze, Železná 24 (3. patro).

Celý program:

  • 17:00: Introduction and programme overview.
  • 17:05: Discussion with Mr. Michael Williams, Chief, Communications and Public Affairs, World Meteorological Organization (WMO).
  • 17:30 am: Press conference by Secretary-General Ban Ki-moon.
  • 18:15 pm: Discussion with Dr. Koko Warner, Climate Change and Migration Expert, United Nations University.
 
 
Reklama