Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Růst HDP dosáhl svého maxima

Dnešní čísla statistického úřadu nám říkají, že růst hrubého domácího produktu v ČR dosáhl svého maxima s hodnotou 2,7 % za druhé čtvrtletí v meziročním srovnání.


Milan Kratina, předseda představenstva skupiny Accolade.

V budoucnu sice můžeme očekávat nižší hodnoty růstu HDP, nicméně ekonomika jako celek poroste dál.

Postupně se začínají projevovat negativní hospodářské dopady sankcí EU vůči Rusku, které snižují poptávku a tlačí na snižování cen na domácím trhu. Nižší míra inflace pak do jisté míry brání silnějšímu ekonomickému oživení. Přesto pozitivní efekty stále převažují a celkový růst HDP lze v letošním roce očekávat kolem hodnoty 2,6 % s výhledem 2,5 % na rok 2015.

Příznivého vývoje v minulých čtvrtletích bylo dosaženo díky růstové fázi hospodářského cyklu a jednorázovým faktorům, například nízké srovnávací základně, mimořádně teplé zimě, zlepšenému čerpání prostředků z fondů EU a pozitivnímu vlivu měnové politiky na růst exportu, říká Milan Kratina, předseda představenstva skupiny Accolade

Další komentáře k aktuálnímu vývoji stavebnictví a HDP na portálu ESTAV.cz v tématu Stavebnictví v číslech.

ESTAV.cz je nový portál, který koupila společnost Topinfo s.r.o. v roce 2014. Portál ESTAV.cz slouží veřejnosti stejně jako TZB-info již od r. 2001. Portál ESTAV.cz založila a provozovala společnost ABF a.s. 15.8.2014 jsme ESTAV.cz spustili s novým obsahem a novým designem.

 
 
Reklama