Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kompaktní dům ve svahu? Precizně vyřešená dřevostavba od KASPER CZ

Rodinná zástavba v oblasti trutnovského Červeného kopce přináší architektům velké výzvy. Jak řešit svažitý pozemek s převýšením 7,4 metrů a postavit na něm dvoupodlažní dům s dřevěnou konstrukcí?

Společnost KASPER CZ konstrukci dle návrhu architektonického ateliéru Povětroň vyřešila precizně, rychle a do detailů!

Architekti vycházeli z jasně formulovaného zadání: dvoupodlažní dům pro mladou čtyřčlennou rodinu by měl mít velmi nízké provozní náklady. „Rodina upřednostňovala variabilní pokoje pro rostoucí děti, prostornou dílnu a sklad sportovního náčiní, ložnici a obytný prostor ve stejném podlaží s přístupem na terén“ říká Ing. arch. Michal Rouha z Atelieru Povětroň. Sklad zahradní techniky a krytá parkovací stání jsou navržena mimo samotný dům.
Blízkost lesa i výhled na historické centrum města se společně s nároky na pasivní energetický provoz staly hlavními kritérii pro orientaci oken i řešení interiéru. Samotná stavba rodinného domu je kombinací železobetonové spodní stavby zapuštěné do terénu a na ní vložené dřevostavby. Proti hojně využívanému systému „two by four“ byla dřevostavba navržena ze systému STEICO, který využívá nosníků s I profilem (dřevěné pásnice + stojina z tvrdé dřevovláknité desky).
Pro naši firmu se jednalo o jednu z prvních realizací z tohoto systému, přesto se nám společně s hlavním projektantem podařilo vyřešit stavbu ve všech detailech. Veškeré prvky byly předem opracovány na CNC stroji, abychom si usnadnili následnou staveništní montáž“ uvedl Jiří Urban DiS, projektant KASPER CZ. Konstrukce je provedena ze STEICO I-nosníků o šíři 300 mm u obvodových stěn, respektive z nosníků výšky 400 mm u konstrukce střechy. Vodorovné prvky jako patní a věncové fošny a parapety jsou z lepeného vrstveného dřeva STEICO Ultralam. Pro spojování byly v hojné míře používány dvouzávitové vruty WT-T a prefabrikované ocelové součásti (BOVA). Konstrukce byla po dokončení opláštěna z interiéru OSB deskami P+D s lepenou spárou, které tvoří parobrzdnou vrstvu. Z vnější strany byla stavba opláštěna difuzně otevřenou dřevovláknitou deskou. Vzniklé dutiny v konstrukci byly vyplněny foukanou izolací.

Společnost KASPER CZ se zabývá specifickým konstrukčním řešením staveb na míru, ať už přímo podle zadání investorů, nebo dle návrhů jejich projektantů či architektů. „Naším cílem je maximální užitná hodnota, stejně tak nám záleží na estetice řešení a promyšlených detailech. Každý chce bydlet kvalitně, pohodlně a v pěkném prostředí,“ dodal Jiří Urban.

KLIENT: soukromá osoba
AUTOŘI: Ing. arch. Martin Chlanda, Ing. arch. Michal Rouha, Ing. arch. Benedikt Markel, Ing. arch. Jana Fischerová/ ateliér Povětroň
DŘEVĚNÁ KONSTRUKCE: Jiří Urban DiS / KASPER CZ s.r.o.
PLOCHA POZEMKU: 1170 m2
ZASTAVĚNÁ PLOCHA: 198 m2
REALIZACE: 2014

Více informací o kompaktním domě.

 
 
Reklama