Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministerstvo financí plánuje další snížení podpory obnovitelné elektřiny

Ministerstvo financí plánuje v rámci připravované novelizace energetického zákona zrušit osvobození od daně z elektřiny u obnovitelných zdrojů energie. Daň z elektřiny u ostatních zdrojů byla od roku 2008 stanovena ve výši 28,30 Kč/MWh, což v době zavedení daně odpovídalo minimální hodnotě 1 €/MWh požadované evropskou legislativou. Většina států má daň z elektřiny vyšší, viz graf.


Rozšířením daně z elektřiny i na obnovitelné zdroje tak Česká republika opět postupuje proti většině států Evropské unie, v nichž je elektřina z obnovitelných zdrojů od této daně osvobozena.

Potvrzuje se teze, že primárním zájmem při omezování podpory obnovitelných zdrojů není ochrana spotřebitelů. Rozšíření daně z elektřiny na obnovitelné zdroje může totiž vést jedině ke zvýšení ceny elektřiny. Pro státní rozpočet se přitom jedná o zvýšení příjmu o pouhých několik set milionů korun ročně.

Ministerstvo sice tvrdí, že rozšíření daně nebude mít dopad na cenu elektřiny, to je však pravda jen částečně. Postiženi budou ovšem pouze zákazníci, kteří nakupují elektřinu osvobozenou od daně. V případě domácností to znamená, že mají například smlouvu s dodavateli, kteří obchodují výhradně s elektřinou z obnovitelných zdrojů. Ti budou buď nuceni zvýšit ceny, nebo snížit svůj zisk.

Obavy o případnou zneužitelnost daňové výjimky jsou pravděpodobně pouze zástupný problém, a to nejméně ze dvou důvodů. Především je daň v České republice velmi nízká, takže nízký by byl i případný daňový únik. I kdyby, čistě hypoteticky, byla veškerá elektřina v ČR zobchodována s daňovou úlevou, jednalo by se o 1,5 miliardy korun, což oproti 100 miliardám korun, o které stát přišel při podvodech s topnými oleji, je zcela zanedbatelné. Kromě toho by se případný podvodník spíše orientoval na státy, kde je daň z elektřiny podstatně vyšší.

 
 
Reklama