Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejlepší dům Moravskoslezského kraje je z vápenopísku

Vítěznou stavbou v soutěži Stavba moravzkoslezkého kraje 2013 v kategorii „Stavby pro bydlení“ se stal RD v Ropicích, postavený ze systému KMB Sendwix. Dům ze sendvičového zdiva pro svou rodinu vyprojektoval stavebník a architekt v jedné osobě Jan Beneš ze společnosti Stavorenol.

Hlavním zdicí prvek RD v Ropicích je systém KMB SENDWIX, který je zhotoven z vápna a přírodního křemičitého písku a je vytvrzen účinkem páry za vysokého tlaku. Z vnější strany se na zdivo přikládá tepelná izolace v různých variantách. V případě RD v Ropicích je to polystyren 250 mm GreyWall EPS. Výhodou vápenopískových bloků systému KMB Sendwix je mimo jiné i jejich malá tloušťka (stavět lze i z bloků o tloušťce již 175 mm!) při zachování potřebných statických parametrů, čímž se proti současným stavbám z jednovrstvého zdiva zvětšuje užitná podlahová plocha (u přízemního domku o cca až 5m2). RD má svislé nosné konstrukce přízemní části provedeny z vápenopískových bloků tl. 240 mm a příčky z vápenopískových bloků o tl. 115 mm. Výborné akustické vlastnosti prvků ze systému KMB Sendwix přinášejí uživateli vysoký akustický komfort, vysoká tepelná jímavost materiálu přináší stabilní vnitřní teplotu prostředí v zimním i letním období a přispívá tak k úsporám nákladů na vytápění nebo chlazení interiéru.

KMB SENDWIX je koncipován tak, aby tepelné vlastnosti zdiva vysoce překračovaly i hodnoty normou doporučované! Se systémem KMB SENDWIX lze snadno docílit i parametrů pro energeticky úsporný až pasivní dům. Což právě RD Benešových dokazuje.

 
 
Reklama