Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Akce Ukliďme Česko pomohla sesbírat 350 tun odpadu

Občanské sdružení Ekosmák vymyslelo unikátní dobrovolnickou úklidovou akci Ukliďme Česko. Projekt je nominován na Energy Globe Award 2014.


Akce Ukliďme Česko pomohla sesbírat 350 tun odpadu

Ta se zaměřovala na úklid černých skládek, ale také na úklid drobného nepořádku v obcích. Vycházela z mezinárodně osvědčeného modelu "Let's Do It!". Akce proběhla 17. 5. 2014 a přihlásilo se do ní kolem 1 500 dobrovolníků a 290 místních organizátorů s úklidovými týmy.

S projektem je úzce spojeno mapování černých skládek prostřednictvím mobilní aplikace a webového portálu ZmapujTo.cz, díky němuž bylo nahlášeno a do mapy zaneseno více než 3 000 černých skládek od malých „nepořádků“ až po skládky obřích rozměrů, mnohdy obsahující i nebezpečné odpady, ohrožující zdroje pitné vody, zdraví lidí a zvířat. Skládku lze nahlásit velmi rychle a jednoduše pomocí mobilní aplikace pro chytré telefony, případně prostřednictvím interaktivního webového formuláře.

Cílem akce bylo především uklidit naše okolí, ale také ve společné věci zaangažovat různé zájmové skupiny, školy, sdružení, firmy, státní správu i jednotlivce. V neposlední řadě také šlo o mediální zviditelnění dlouhodobě neřešené problematiky černých skládek.

Projekt je zcela neziskový, v řadě lokalit se podařilo získat partnery, kteří poskytli materiály pro dobrovolníky (rukavice, pytle) a nabídli slevy na přistavení kontejnerů, jejich odvoz a likvidaci odpadů, či poskytli kontejnery spolu s likvidací odpadu zcela zdarma.

I přes nepřízeň počasí se místní úklidové akce uskutečnily na 280 místech po celé republice a podařilo se sesbírat 350 tun odpadu. Celkově se úklidu zúčastnilo kolem 6 200 lidí, mezi nimiž byli školáci, rodiny s dětmi i důchodci. Projekt ukázal, že lidem není lhostejný stav přírody a čistota měst i obcí. I bez odměny jsme ochotni pro zlepšení stavu udělat něco ve svém volném čase. Na základě zkušeností z prvního ročníku chtějí organizátoři vytvořit tradici a získat více sponzorů pro další ročníky. Více informací na uklidmecesko.cz.


 
 
Reklama