Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inspekce nemovitosti je vlastně auditem kvality

Cílem inspekce nemovitosti je především zvýšení důvěryhodnosti a transparentnosti obchodního vztahu mezi prodávajícím a kupujícím.

Inspekce nemovitostí je službou, která má v západních zemích velmi silnou tradici. Například v USA a ve Velké Británii se bez této služby neobejde téměř žádná realitní transakce. Proč tomu tak je?

Cílem inspekce nemovitosti je především zvýšení důvěryhodnosti a transparentnosti obchodního vztahu mezi prodávajícím a kupujícím. Obě strany chtějí dospět k dohodě a nikdo nestojí o pozdější nepříjemnosti spojené s reklamací jakýchkoli technických nebo právních vad. Inspekce nemovitosti také významně přispívá ke stanovení reálné tržní ceny nemovitosti díky určení vícenákladů potřebných k jejímu uvedení do bezvadného stavu.

Inspekce nemovitosti je vlastně auditem kvality, který provádí kvalifikovaný specialista. Výsledkem jeho činnosti je podrobná auditorská zpráva, tzv. „Protokol z inspekce nemovitosti“.

Součástí protokolu jsou zejména základní technické údaje o stavebních konstrukcích a vybavení nemovitosti, soupis vad a nedodělků včetně klasifikace jejich závažnosti a ocenění nápravných opatření. Nemovitost je na závěr celkově zhodnocena a jsou pro ni vydána doporučení a další důležitá sdělení.

Nepsaným pravidlem je, že nemovitost prodává lokalita, stav a cena. Všechny tyto faktory musí být v rovnováze.

 
 
Reklama