Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaké stavební úpravy Češi potřebují a plánují?

Z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny vyplyulo: zájem o zateplení a solární panely mají majitelé rodinných domů, o nové radiátory více bytové domy a střechu chtějí všichni.

Zateplení

Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny potřebují majitelé nemovitostí nejvíc zateplení domu. Dosud ho provedlo 58 % majitelů bytových domů, ale jen 28 % majitelů rodinných domů. „Za účelem úspory lidé dosud realizovali především výměny oken, což potvrdilo už 79 % majitelů bytů a každý druhý majitel rodinného domu. Tato úprava může snížit náklady na energie až o 20 %. Aby však došlo k výraznější úspoře, je nutné provést další rekonstrukční kroky, kterými jsou zejména celkové zateplení domu anebo rekonstrukce topného systému,“ dodává Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Solární panely pro domkaře, nové radiátory pro bytaře, střecha pro všechny

Na druhém místě v seznamu potřebných a plánovaných rekonstrukcí se u rodinných domů umístila instalace solárních panelů. Vysvětlením může být fakt, že většina takto uvažujících majitelů rodinných domů už provedla základní opravy, jako je již zmiňované zateplení, výměna oken a střechy.

Obyvatelé bytů mají na druhém místě potřebných rekonstrukcí výměnu radiátorů. Podle architekta Martina Kulštejna by lidé měli tuto změnu dobře zvážit: „Než se pustíte do komplikované a drahé výměny celých radiátorů, zkuste nejdříve nahradit regulační ventily na topných tělesech novými. Tento krok dokáže uspořit 5 až 7 % nákladů na vytápění.“

Na třetím místě nutných úprav se umístila nová střecha – na tom se shodnou obyvatelé bytových i rodinných domů.


Jak vnímají potřebu rekonstrukce obyvatelé bytových domů
Jak vnímají potřebu rekonstrukce obyvatelé bytových domů v závislosti na stáří domu? Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna

Rekonstrukce se vám vyplatí

I když se může zdát, že rekonstrukce je finančně náročná záležitost, není to úplná pravda. Lidé se spoléhají pouze na své vlastní úspory, a proto polovina lidí nechce rozsáhlejší stavební úpravy provést hlavně z důvodu omezených finančních prostředků. Přitom návratnost investice do rekonstrukce lze očekávat už do deseti let. Majitelé nemovitostí navíc začínají šetřit již v momentě, kdy úpravu provedou. Pro financování rekonstrukcí lze využít i některé úvěrové nabídky.

„U nás si můžete vybrat mezi úvěry pro fyzické osoby REKOpůjčka plus a HYPOsplátka plus, a to v rámci EKOprogramu, který je přímo určen na rekonstrukce s ekologickým záměrem. Bytovým družstvům a společenstvím vlastníků bytových jednotek nabízíme dva produkty šité na míru – jsou to úvěry KREDIT a KREDIT PLUS,“ upřesňuje Jitka Jechová.

O průzkumu
Průzkum provedla Raiffeisen stavební spořitelna v prvním čtvrtletí roku 2013 ve spolupráci s agenturou STEM/MARK a zúčastnilo se ho celkem 508 respondentů. Z poloviny tvořili tento vzorek majitelé rodinných domů, z druhé poloviny vlastníci bytových jednotek. Sběr dat probíhal prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI).

 
 
Reklama