Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny elektřiny by měly v příštím roce klesnout

S druhou polovinou roku se objevují první prognózy vývoje cen elektřiny. Podle Ušetřeno.cz jsou aktuální odhady odborníků zatím takové, že se cena silové energie bude pro rok 2013 snižovat.

Podle oficiálních zpráv poklesly v roce 2012 ceny tzv. silové elektřiny na pražské energetické burze PXE na nejnižší úroveň za celou dobu existence burzy. Podle analytiků budou ceny navíc i nadále klesat v důsledku zpomalování globální ekonomiky i stabilních cen emisních povolenek CO2, které jinak ovlivňovaly cenu elektřiny. I přes znatelný pokles cen a příznivé prognózy však zůstává otázkou, zda se pokles cen silové elektřiny skutečně projeví i ve snížení konečné ceny elektřiny. Ta se totiž skládá ze dvou částí, kdy zhruba 50 % tvoří regulovaná cena za distribuci, která není řízená trhem ale určuje ji stát. Pokud by došlo ke zvýšení regulované ceny, které by bylo výraznější než zlevnění ceny za silovou elektřinu, mohlo by se stát, že elektřina v koncové ceně nezlevní.

Nicméně i přesto jsou odhady příznivé a odborníci věří, že u regulované ceny k výraznému zvýšení v roce 2013 nedojde. Naposledy elektřina pro domácnosti zlevnila v roce 2010 a od té doby ceny pouze rostly, takže narušení tohoto trendu by pro drobné odběratele bylo příjemnou změnou. Každý by měl ale i s vidinou levnější elektřiny přemýšlet, kde a jak za energie ušetřit, protože snížení cen není nikdy jisté ani dlouhodobé. Dobrým způsobem úspory bývá přechod k dodavateli, který nabízí příznivější ceny. U elektřiny se pouhou změnou dodavatele dají ročně ušetřit stovky i tisíce korun. Levnějšího dodavatele najdete asi nejrychleji a nejspolehlivěji pomocí online nástroje kalkulačka elektřiny na portálu Ušetřeno.cz, který za Vás provede porovnání, kolik byste u jednotlivých dodavatelů ušetřili.


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 
Reklama