Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetické štítky - implementace v ČR se zpožďuje

Evropská komise 22.3.2012 vyzvala ČR, aby implementovala směrnici o energetických štítcích. Nová směrnice z 2010 měla být zapracována v právních předpisech již v červnu 2011.

Evropská komise 22.3.2012 vyzvala Českou republiku a Polsko, aby do svých národních legislativ implementovaly směrnici o energetických štítcích. Obě země totiž promeškaly lhůtu, během které měla být směrnice ve členských státech přijata. Nová směrnice byla Evropskou unií přijata v květnu 2010 a členské státy měly za úkol uvést právní předpisy spojené se směrnicí v účinnost již v červnu 2011.

Již v červenci 2011 zaslala Komise oběma státům formální upozornění, která jsou prvním krokem při porušení nebo nedodržení evropského práva. Komise dále zaslala zemím tzv. odůvodněná stanoviska. Pokud členské státy nesplní svůj právní závazek ve lhůtě dvou měsíců, může se Komise obrátit na Soudní dvůr EU.

Směrnice o energetických štítcích se týká výrobků spojených se spotřebou energie. Energetické štítky poskytují spotřebitelům srovnávací informace o tom, kolik energie kupované výrobky spotřebují.

Evropská si unie považuje energetické štítky za jeden z významných nástrojů pro podporování energetické účinnosti a dosahování emisních cílů, ke kterým se EU zavázala do roku 2020.
V současné době již platí nová směrnice, která například přinesla změny v systému značení elektrospotřebičů a nařídila stáhnutí veškerých elektrických spotřebičů, které byly řazeny do kategorií s vysokou spotřebou.

Zdroj: euractiv.cz

 
 
Reklama