Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetická [r]evoluce: Česká republika se obejde bez uhlí i jádra

Greenpeace ČR dnes představila výsledky studie Energetická [r]evoluce pro Českou republiku. Energetická efektivnost a obnovitelné zdroje energie mohou snížit emise CO2 až o 92 %.

Studie detailně ukazuje, jak se Česko může zbavit závislosti na fosilních zdrojích i jádru a v horizontu nejbližších desetiletí přejít k čisté, udržitelné a efektivní energetice založené na obnovitelných zdrojích energie.

V celkovém energetickém mixu (spotřeby tzv. primárních energetických zdrojů) pro rok 2050 počítá tzv. pokročilý scénář Energetické [r]evoluce pro ČR s 0 % jádra, 4 % uhlí, 12 % zemního plynu, 15 % ropy, 1 % vodní energie, 10 % solární energie, 5 % větrné energie, 33 % biomasy a 20 % geotermální energie. (další výstupy scénáře naleznete v grafické příloze).

Energetická [r]evoluce jasně ukazuje, že i Česká republika se dokáže obejít bez uhlí a jádra, aniž by ohrozila svůj hospodářský rozvoj a kvalitu života svých obyvatel. Proto budeme po ministerstvu průmyslu požadovat, aby z ní vycházelo při přípravě Státní energetické koncepce,“ uvedla Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR.

Jan Rovenský k tomu dodal: „Člověk nemusí být zvláštní pesimista, aby si vsadil na to, že ministerští úředníci budou náš návrh při přípravě Státní energetické koncepce důkladně ignorovat. Energetická [r]evoluce by mimo jiné vedla k výraznému osvobození domácností ze závislosti na velkých energetických a těžebních firmách. Chápeme, že pro jejich majitele a šéfy musí dnes prezentovaná koncepce energetiky představovat noční můru. Záleží jen na nás občanech, jestli je necháme, aby z ČR udělali uhelně-jaderný skanzen Evropy.“

Stručný výtah ze studie v článku na TZB-info zde.

 
 
Reklama