Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přestaňte dotovat fosilní paliva, vyzývá hlavní ekonom IEA

Hlavní ekonom Mezinárodní energetické agentury (IEA) Fatih Birol světové ekonomiky vyzval, aby skoncovaly s dotováním fosilních paliv. V opačném případě se podle něj svět nevyhne ničivému a nevratnému oteplení planety.

409 miliard dolarů. To je částka, kterou podle Fatiha Birola z Mezinárodní energetické agentury státy ročně dotují fosilní paliva. Hlavní ekonom IEA dodal, že rozvojové země, kde je nyní poptávka po energiích (a s ní i emise CO2) nejvyšší, taková politika vůbec nemotivuje k úsporám.

Z analýzy, kterou v roce 2010 provedla agentura Bloomberg, vyplývá, že vlády dotují fosilní paliva dvanáctkrát víc, než rozvoj obnovitelných zdrojů. „Vzhledem k tomu, že vlády fosilní paliva masivně dotují, obnovitelné zdroje soutěží s levnou energií z fosilních paliv. A to rozhodně není spravedlivé,“ řekl Birol.

IEA odhaduje, že pokud se nic nestane, v roce 2020 budou státy fosilní paliva dotovat ročně 660 miliardami dolarů, což odpovídá 0,7 světového HDP.

Pokud by prý vlády s dotacemi přestaly, poptávka po energiích by klesla o 4,1 %, poptávka po ropě o 3,7 milionů barelů denně a emise CO2 by klesly o 1,7 Gigatun.

Více informací na serveru EurActiv.

 
 
Reklama