Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na Slovensku se plyn zatím zdražovat nebude

Valná hromada Slovenského plynárenského průmyslu (SPP) dnes neschválila letošní zdražení plynu na Slovensku. Řekl to Ľubomír Tuchscher ze společnosti. Televize TA3 nedávno uvedla, že podnik chtěl od října zvýšit ceny téměř o pětinu. Přes nesouhlas akcionářů chce firma ještě jednat o úpravě cen s regulačním úřadem ÚRSO a ministerstvem hospodářství.

Většinový podíl 51 procent drží v SPP stát, zbytek akcií a manažerskou kontrolu však mají zahraniční společnosti GDF Suez a E.ON Ruhrgas. Případné zdražení plynu musí schválit ÚRSO a vedení podniku potřebuje na předložení samotné žádosti i souhlas státu z valné hromady.

Plynárenský podnik o svém cenovém návrhu podrobněji neinformoval. Chystané zvýšení cen odůvodnil nepříznivým vývojem kurzu eura vůči dolaru, protože se tím prodražuje nákup suroviny v Rusku, kde podnik platí za plyn americkou měnou. Pokud zůstanou ceny na současné úrovni, podniku prý hrozí ztráta desítek milionů eur.

Ceny plynu se na Slovensku měnily naposledy v lednu, kdy v průměru klesly o pět procent. Nahoru šly ceny naposledy v roce 2006; předchozí vláda Roberta Fica (Smer-SD) se snažila zdražování plynu blokovat.

V České republice se plyn od společnosti RWE pro domácnosti naposledy zdražil 1. července, a to v průměru o 4,9 procenta. Podnik plynem zásobuje v Česku více než 2,3 milionu zákazníků. Důvodem zdražení bylo podle firmy oslabování koruny a růst cen ropy a ropných derivátů na světových trzích. V loňském roce společnost plyn třikrát zlevňovala.

 
 
Reklama