Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Olomoučtí vědci testují unikátní metodu čištění vody

Unikátní čističku vody, která využívá nanotechnologie, testují vědci olomoucké Univerzity Palackého (UP). V tamním Vědeckotechnickém parku vzniklo zařízení, jehož "pohonem" jsou nanočástice železa. Ty z vody odstraní i takové toxické látky, s nimiž si dosavadní tradiční metody nevěděly rady, sdělil Ondřej Martínek z oddělení komunikace UP.

Vývoj nové patentované technologie trval zhruba pět let. Zařízení je vzhledem k malým rozměrům a vysoké účinnosti univerzálně použitelné v jakékoliv etapě procesu čištění. "Princip technologie je založen na kontaktu znečištěné vody a nanočástic železa o rozměru 40 až 100 nanometrů ve speciálním reaktoru," uvedl Radek Zbořil z Centra výzkumu nanomateriálů UP. Na rozdíl od konkurenčních světových firem má podle něj český výrobce zabezpečenou takřka neomezenou dodávku materiálu, který umožňuje odstranění obrovské škály organických i anorganických látek z vody. "Máme obrovskou výhodu, neboť naši konkurenti neumí nanoželezo vyrábět ve velkém množství, které je pro průmyslové aplikace potřebné," upřesnil Zbořil.

Na kompletaci moderního zařízení se podílel i výzkumný tým ze společnosti H+A Eco CZ, která si ve Vědeckotechnickém parku pronajala prostory. Prototyp je chráněn řadou patentů. "O naše zařízení už projevilo zájem několik zákazníků, s nimiž vedeme intenzivní jednání o nasazení nové technologie," upřesnil jednatel společnosti Jaroslav Hégr. Jde jak o kompletní čističku, tak o dočištění vod v reaktoru připojeném za stávajícími čističkami se zacílením na toxické látky, které lze jinými technologiemi odstranit jen velmi obtížně nebo s nízkou účinností. Vývoj zařízení pokračuje i nadále.

Nová technologie má kromě nižší pořizovací ceny a menších nákladů na provoz i další přednosti. Největším lákadlem pro uživatele je rozměr zařízení, které se vejde do několika metrů čtverečních. Výhodou technologie je rovněž to, že odpadním produktem transformace nanoželeza je netoxický oxid železnato-železitý. Díky specifickým magnetickým vlastnostem ho lze snadno separovat, a použít tak pro další recyklaci.

Zařízení získalo na základě komplexních testů v uplynulém roce stavební technické osvědčení, které stvrzuje jeho vysokou účinnost při odstranění téměř 60 druhů toxických látek. Mezi nimi je řada vysoce toxických substancí - arsen, chlorované uhlovodíky, pesticidy a insekticidy, chrom, rtuť, radioaktivní uran, těžké kovy, fosforečnany a dusičnany.

 
 
Reklama