Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

EPC šetří v Pardubickém kraji miliony korun

Projekt Energy performance contracting – EPC výrazně šetří spotřebu elektrické energie. Pardubický kraj byl prvním krajem, který k dosažení tohoto cíle využil možností, které nabízí spojení veřejného a soukromého sektoru (PPP). Principem metody EPC je závazek dodavatele, že počáteční investice do instalace úsporných opatření se postupně splácí ze skutečně dosažených a garantovaných úspor.

Po zaplacení splátek zůstává na účtech organizací kraje navíc pět milionů korun. Od roku 2007, kdy byla v 97 objektech realizována energeticky úsporná opatření, Pardubický kraj vyčíslil úspory v celkové hodnotě 140 milionů korun. Uvedl to náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za finance a majetek Roman Línek.

„Projekt hradíme z uspořených peněz a náklady na tento projekt tak nemají vliv na rozpočet kraje. Snížení spotřeby energie dosahujeme především optimalizací režimu vytápění jednotlivých místností, snížením ztrát ve výrobě i distribuci tepla, ale také nižšími náklady na provoz a údržbu zařízení,“ vysvětlil náměstek hejtmana Roman Línek, jak se úspory reálně projevují na hospodaření organizací spravovaných krajem. „Velmi příznivý výsledek byl ovlivněn například tím, že jsme zrušili parní topný systém a nahradili ho plynovou kotelnou,“ dodal náměstek Línek.

V prvním roce vyhodnocování úspor, které bylo zahájeno od ledna 2008, bylo dosaženo úspor provozních nákladů vyšších než 18,5 mil. Kč. Dosažené úspory tak překročily předpokládané hodnoty a snížení spotřeby energie bylo vyšší než 24 %“. Celková úspora za rok 2009 činí 26 milionů korun. Zanedbatelné nezůstává ani snížení emisí kysličníku uhličitého o 23 %.
 
 
Reklama