Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - kWh namísto GJ

Doba prázdnin a dovolených se přehoupla přes svoji polovinu a s postupným ubýváním dlouhých a teplých letních dnů začne úměrně přibývat zájem o vytápění, tepelnou pohodu a bohudík se začíná řada lidí zajímat i o to, kolik že to vlastně všechno stojí peněz a kolik by se dalo ušetřit. Svědčí o tom i probíhající živá výměna názoru o účtování tepla v diskusní oblasti TZB-info nad otázkou: Má právo vláda přikazovat zákonem soukr. subjektům jak a čím regulovat ústř. vytápění panel. domů . Doporučuji k přečtení.

Chtěl bych se dnes zastavit u dvou postřehů, které spolu zdánlivě vůbec nesouvisí. Ale jen zdánlivě.

Ten první je z letní týdenní dovolené v malé rakouské vesničce v Tyrolských Alpách. Ve stejné vesničce jsem byl již v březnu letošního roku na jarním lyžování. Tehdy mne docela zaujal odpor a nedůvěra domorodců k nové měně - EURO. Nadávali na ní docela jednotně. Uplynulo několik měsíců a nová měna se vžila a na schilling, bez kterého se ještě v březnu nemohl nikdo obejít si už dnes nikdo ani nevzpomene.

Druhý postřeh je vlastně vzpomínka na jednu situaci, kterou jsem zažil na tiskové konferenci Energetického regulačního úřadu (Regulované ceny paliv a energií v roce 2002) v říjnu minulého roku. Položil jsem tam tehdy představitelům ERÚ dotaz, zda po přechodu plynařů na účtování plynu zákazníkům v kWh neuvažují o centrálním zavedení této zúčtovací jednotky i při účtování tepla namísto GJ. Odpovědí byl nejprve údiv a posléze diplomaticky formulovaná odpověď, kterou jsem do článku o konferenci ani neuvedl a dala by se stručně popsat tak, že o takové pitomosti slyší poprvé a nikdy o ní neuvažovali. Odpověď se mi tehdy nelíbila a i dnes mi připadá jednoznačně výhodné používat pro všechny druhy energií stejnou jednotku.

Pak jsem ale na tuto "nevhodně položenou" otázku na tiskové konferenci zapomněl. Vzpomněl jsem si na ní při pročítání 7-8 čísla časopisu Energie&Peníze (mimochodem s řadou zajímavých článků). Vyšla tam informace Energosvazu (EEC ČR), kde jeho předseda Ing. Stanislav Kučera informuje o okruzích problémů řešených svazem. Na prvním místě je uváděn požadavek, který byl vznesen na ERÚ již v loňském roce. Byl na zavedení účtování tepla v kWh. Dodnes zůstal tento požadavek bez odpovědi.

Chtěl bych tedy tuto otázku položit znovu a odvolat se na zdánlivě nesouvisející problém zavedení jednotné evropské měny. Také to vyžadovalo počáteční (jistě značný) vklad práce pro přesvědčení konzervativců a i finanční náklady. Výhody ale již dnes přiznávají i ti, kteří byli proti. Zavedení kWh jako jednotné energetické jednotky pro účtování jak pro dodávané teplo, tak i pro další energetické média jako je uhlí, topné oleje, fytopaliva (štěpky, peletky) by bylo jednoznačnou výhodou jak pro spotřebitele, tak i pro všechny, kteří se spotřebou energie pracují (projektanti, auditoři, dodavatelé tepla). Samozřejmě, že pro někoho by to mohlo být i nevýhodou. Vzpomeňme jen na tuhý odpor pražských uhlířů proti účtování a placení dodaného uhlí v kg, namísto dřívějšího "účtování" v putnách.

Každá podobná změna určitě vyžaduje přiměřené přechodné období pro její zavedení. Ale jestliže tak radikální změna jako přechod na účtování z m3 na kWh mohla relativně hladce a v krátké době proběhnout u zemního plynu, pak změna v účtování tepla by mohla být ještě mnohem jednodušší. Prakticky všechna měřidla měří teplo kromě GJ i v kWh, nebo jen v kWh. Teplárenské společnosti by si měly uvědomit, že k tomu stejně jednou musí dojít a kdy, je jen otázka času. Je totiž málo pravděpodobné, že by elektrárenské a plynárenské společnosti přešly na účtování elektřiny a plynu v GJ. U ostatních paliv je to samozřejmě složitější, ale právě tam by to jistě přineslo výrazné úspory vnesením světla do českých energetických temnot při porovnávání nákladů na vytápění.

Abychom ale nevydávali na TZB-info jenom výzvy. Rozhodli jsme se také trochu přispět ke zlepšení informovanosti v okruhu problematiky porovnání nákladů na energie. V současné době připravujeme novou porovnávací tabulku nákladů na energie jako náhradu dosavadní tabulky nákladů na vytápění, která bude kromě palivových nákladů zahrnovat i podíl investičních nákladů u jednotlivých energií a bude mít ještě několik dalších vylepšení.




Úspěšný a pravý letní příští týden
Vám přeje Milan Bechyně


 
 
Reklama