Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nemocnice v Jeseníku sníží náklady na energie

Společnost Siemens podepsala s vedením nemocnice v Jeseníku smlouvu na revitalizaci energetického systému budov nemocničního areálu.

Cílem projektu v hodnotě 13,5 miliónu Kč je zvýšení účinnosti otopné soustavy v objektech a snížení spotřeby energií i souvisejících nákladů. Projekt rovněž přispěje ke zlepšení stavu životního prostředí v lázeňském městě Jeseník.

Siemens na základě energetické analýzy objektů nemocničního areálu provede rekonstrukci technologie otopné soustavy. Součástí smlouvy je i vybudování dispečerského pracoviště, jehož pracovníci budou po dokončení projektu z jednoho místa řídit a optimalizovat náklady v oblasti energetického hospodářství. Nová otopná soustava umožní snížit spotřebu zemního plynu, elektrické energie a vody, cílem je snížení současných nákladů přibližně o 20 %.

Projekt v nemocnici Jeseník bude řešen pomocí metody Energy performance contracting (EPC). Její podstatou je to, že nemocnice do rekonstrukce otopné soustavy nevloží žádné vlastní prostředky. Prvotní investici totiž zajistí společnost Siemens, která na základě deset let trvající smlouvy zadavateli garantuje výši úspor vzniklých na základě provedené rekonstrukce. Ze vzniklých úspor je pak hrazena jak počáteční investice, tak činnost dodavatelské firmy.

Siemens patří mezi významné dodavatele v oblasti energeticky úsporných projektů v tuzemsku i na celosvětové úrovni. Výsledkem těchto projektů, které za posledních devět let na území ČR Siemens zrealizoval, jsou úspory ve výši téměř 120 miliónů korun a snížení emisí CO2 o více než 50.000 tun. Celosvětově Siemens za posledních deset let úspěšně dokončil přes 1500 projektů, které jeho zákazníkům pomohly uspořit přes 50 miliard korun a přispěly ke snížení emisí CO2 o více než dva milióny tun. Společnost za tyto projekty získala několik prestižních ocenění. V roce 2006 to byla cena za „Evropskou energetickou službu“, kterou uděluje Evropská komise nejlepším evropským poskytovatelům energetických služeb. V rámci České republiky Siemens v témže roce obdržel ocenění „Energetický projekt roku“ za úspěšnou revitalizaci areálu psychiatrické léčebny Kosmonosy.

Kontakt:
Ing. Zbyněk Dobřanský
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 576
e-mail: zbynek.dobransky@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama