Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Předzásobení peletami již v jarním období

Doporučujeme zákazníkům předzásobení peletami již v jarním období. Letos se v ČR vyrobí výrazně méně pelet a cena neklesne u kvalitních výrobků pod 4000 Kč/t, v létě může stoupat k 5000 Kč/t, což je mírně pod evropskou úrovní.

Cenu pelet a briket nejvíce ovlivňuje cena suroviny - dřevěné piliny.
Dřevozpracující průmysl je ekonomickou situací postižen velmi těžce, je přímo provázaný se stavebnictvím - konstrukce, vazby, okna, podlahy, nábytek atp. a výkon pil se zatím pohybuje okolo 40-50% oproti minulému roku. Tato situace trvá již od prosince 2008 a nikdo nedokáže odhadnout, kdy nastane zlepšení odbytu.
Z toho vyplývá, že na straně zpracovatelů prudce stoupá poptávka po pilině a její cena stoupla řádově ze 150 Kč/m3 na 250 Kč/m3. Na výrobu jedné tuny pelet či briket je potřeba cca 8 m3 piliny, je tedy zřejmé, že nárust ceny až o 1000 Kč/t z podzimu způsobila především drahá surovina.
Cenám v ČR neprospívá ani vysoký kurz Eura, kdy koncová cena briket či pelet Rakousku či Německu je okolo 200 EUR/t a tedy čeští výrobci jsou spíše motivováni pro vývoz paliv.

Samozřejmě nedostatek standardních zakázek u zpracovatelů vede i u palivového dřeva k vzestupu cen.
 
 
Reklama