Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Požár na Výstavišti zničil levé křídlo Průmyslového paláce

Na Výstavišti v Praze Holešovicích vypukl dnes 16.10.2008 po 19.00 hod požár. Podle iDNES.cz hoří Průmyslový palác a levá část paláce se zřítila. O dopadu situace na letošní Aqua-therm Vás budeme informovat jakmile budeme mít aktuální informace.

Po dvou hodinách se sice podařilo oheň lokalizovat, celé jedno křídlo je však totálně zničené.

Průmyslový palác byl otevřen v roce 1891 u příležitosti Zemské jubilejní výstavy. Je často mylně označovaný za secesní stavbu. Je nejhodnotnější památkou své doby v Praze. Významem a unikátností se mu zdaleka nevyrovná ani Petřínská rozhledna.

Aktualizace 17.10. v 01:26:
Krizový štáb, který se sešel 16.10. v 23.00 hod. projednával aktuální zprávy z místa požáru a provoz v nejbližších dnech. V nich statici určí, zda-li a nakolik silný žár poškodil zbytek budovy. Krizový štáb pak rovněž rozhodl o provozu Výstaviště v nejbližších dnech. Ten bude omezený, neměl by se nicméně dotknout akcí v jeho ostatních částech.

Ve zprávách na ČT24 se pražský primátor Pavel Bém nechal slyšet, že je velmi pravděpodobná výstavba repliky původní stavby. Podle primátora si rekonstrukce objektu vyžádá stovky milionů korun.
 
 
Reklama