Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens byl oceněn za projekt na úsporu energie

Společnost Siemens již podruhé v řadě obdržela ocenění od organizátorů celoevropské kampaně "European Energy Service Initiative" na podporu energetických služeb.

Energeticky úsporný projekt krytého bazénu Brigittenau ve Vídni získal ocenění "Best European Energy Service Project" zejména díky trvalému snížení spotřeby vody a stal se vzorem pro rekonstrukce dalších zastaralých krytých bazénů.

Porotě se projekt na úsporu energie v krytém bazéně Brigittenau líbil nejen proto, že ročně umožní ušetřit asi 200.000 EUR na topení a nákladech na vodu a zbaví ovzduší asi 600 tun CO2, ale také proto, že může být použit jako model rekonstrukce pro další objekty svého druhu. Zároveň je projekt důležitým přínosem pro ochranu klimatu a pro vývoj trhu s energeticky úspornými řešeními (EPC) v sektoru energeticky náročných krytých koupališť. Oceněný projekt byl představen koncem listopadu na evropské konferenci "Energy Services 2007 – Moving Ahead" v Bruselu. Společnost Siemens byla oceněna jako "Best European Energy Service Provider" již v roce 2006.

Krytý bazén Brigittenau byl otevřen v roce 1983. Analýzy, které jsou v projektech EPC prvním krokem, ukázaly, že nejvíce energie bylo spotřebováno pro ohřev bazénové vody, větrání haly a odvlhčování. Vysokou spotřebu vody vykazovalo také čištění filtračních zařízení jednotlivých nádrží. Pro ohřev vody byl využíván přívod tepla z teplárny.

Řešení, prováděné ve dvou fázích, zahrnovalo instalaci solárních panelů pro ohřev vody, které zároveň lépe izolují plášť budovy. Nový systém pro správu budovy řídí všechna technická zařízení v objektu, včetně nového osvětlení a vytápění saun. Z vody v bazénech je zpětně získáváno teplo i přítok a odtok vody je koordinován podle obsahu chlóru v bazénech. Veškerá zařízení na přípravu vody byla renovována (mimo jiné byly do sprch a k umyvadlům nainstalovány úsporné baterie), objekt je nově vytápěn kondenzačním kotlem. Výsledkem jsou úspory ve spotřebně tepla ve výši 66 % a úspory ve spotřebě vody ve výši 45 %. Navíc jsou každoročně sníženy o 600 tun emise CO2. Smlouva s magistrátem města Vídeň, který krytý bazén Brigittenau provozuje, byla uzavřena na deset let a garantuje úspory energie a snížení nákladů na vodu ve výši přibližně 200.000 EUR ročně. Výše investice, která bude zaplacena z uspořených prostředků, činí asi 1,4 miliónů EUR.

Krytý bazén Brigittenau je jedním ze čtyř objektů v Rakousku a z 27 v Evropě, které byly rekonstruovány společností Siemens v rámci smluv garantujících úsporu energie. Právě kryté bazény, které často pocházejí ze sedmdesátých nebo osmdesátých let, zatěžují svými provozními náklady veřejné rozpočty a je těžké udržet je v provozu. Plavecké bazény jsou proto velmi vhodnými objekty, v nichž lze díky instalaci moderní technologie využít potenciál energetických úspor. Výsledkem modernizace a optimalizace fungování budovy je snížení provozních nákladů a zvýšení hodnoty objektu. Nevyhnutelné investiční náklady se přitom vrátí během trvání smlouvy prostřednictvím energetických úspor a z nich plynoucího snížení provozních nákladů.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama