Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Digitální ostraha odhalí nezvané hosty

Siemens vyvinul sledovací video systém Sistore, který automaticky identifikuje nezvané hosty a sleduje je kamerami.

Výzkumný magazín Pictures of the Future v nejnovějším vydání uvádí, že Sistore CX EDS digitalizuje obraz snímaný videokamerami v reálném čase, a pak k vyhledávání podezřelých pohybů používá speciální algoritmus. Pokud odhalí vetřelce, spustí systém společnosti Siemens poplach v bezpečnostním řídicím centru a automaticky začne sledovat podezřelou osobu dalšími kamerami.

Sistore může snížit zátěž ostrahy, která dnes musí zároveň sledovat hned několik monitorů. Studie prokázaly, že větší množství obrazů způsobuje únavu organismu. I když se příslušník ochrany dívá jen na dva monitory s automatickým přepínáním kamery, nezvládne po 12 minutách sledovat téměř polovinu všech aktivit na obrazovkách. Po 22 minutách je to dokonce 95 % aktivit.

Video senzory systému Sistore CX EDS „se učí“, jak by měla vypadat normální situace na snímcích kamery tak, že si zapamatovávají nejčastější podmínky v rámci specifické doby. Poté „ignorují“ normální stav a zaměří se na odchylky. EDS také pracuje s algoritmy pro vyjímání vlastností a upravitelné parametry (například velikost a rychlost) mu pomáhají rozlišit mezi osobou, automobilem či zvířetem. Memorovaný normální stav také umožňuje systému automaticky rozpoznat sabotáž tak, že změní obraz pozadí v případě, že by někdo otočil kameru, a spustí poplach.

Sistore lze flexibilně kombinovat s existující intranetovou strukturou zákazníka, což znamená, že na něj lze připojit jakýkoli počet video signálů, které pak systém analyzuje. Sistore používá jako systémovou platformu internet, proto může ostraha na monitorech PC teoreticky sledovat záběry odkudkoli na světě.

Siemens instaluje plně digitalizovaný systém Sistore pro Asijské hry 2006 v Dauhá. Do systému bude připojeno zhruba 1300 kamer, které budou pomáhat udržovat bezpečí v hlavním městě Kataru během her konajících se v prvních dvou prosincových týdnech.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama